У Чернівецькій області до складу окружних виборчих комісій увійшли 72 особи. Це максимальна кількість членів ОВК для Буковини. 5 партій не делегували своїх представників до окружних виборчкомів.

ПАРТІЙНИЙ БАЛАНС

Найбільшу кількість посад в окружних виборчих комісіях отримала політична партія «Опозиційний блок», від якої шість людей є членами ОВК, одна особа стала головою виборчкому, а ще один представник партії – заступником голови комісії. «Народний фронт» та «Радикальна партія Олега Ляшка» отримала по сім місць в складі ОВК Чернівецької області. «Батьківщина» та «Солідарність» делегували до окружних виборчих комісій по п’ять своїх представників.

Представників політичних партій «Відродження», «Громадянська позиція», «Сильна Україна», «Сила Людей» та «Свобода» в окружних виборчих комісіях Чернівецької області немає.

ВІКОВИЙ БАЛАНС

На позачергових парламентських виборах 2019 року середній вік члена окружної виборчої комісії у Чернівецькій області – 45,5 років. Наймолодшим є округ №204: тут середній вік членів ОВК складає 39 років. Найстаршим у цьому плані є округ №202, де члени ОВК усереднено досягнули 49-річного віку.

Найбільше людей віком до 40-ка років працюють в окрузі №204. Членів окружних виборчих комісій  віком від 60 до 80 років найбільше в окрузі №202.

ГЕНДЕРНИЙ БАЛАНС

Цієї виборчої кампанії у складі окружних виборчих комісій на Буковині переважають жінки, тому що вони отримали майже 57% посад в ОВК. Чоловіків у виборчкомах 43% відповідно.

Найбільше жінок працюватимуть на окрузі №203: тут їх 13. Водночас чоловіки найбільш представлені на 201 окрузі, де членами ОВК стали 11 представників чоловічої статі.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 1 частини 2 статті 27, ч. 2 ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» суб'єктами подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій на позачергових виборах депутатів є: 1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання; 2) політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)