1 жовтня Центральна виборча комісія зареєструвала в одномандатному виборчому окрузі № 197 ще двох кандидатів із прізвищем Голуб, які балотуються шляхом самовисування. Посвідчення кандидата також отримають ще 5 претендентів на депутатський мандат.

На засіданні 1 жовтня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в одномандатному виборчому окрузі № 197 на проміжних виборах 31 жовтня чотирьох самовисуванців – Юлію Гершун, Владислава Голуба, Вячеслава Голуба, Івана Степанця. А також висуванців трьох політичних партій – Тамару Звягінцеву («Християнський рух»), Владислава Пильника («Могутня Україна») та Сергія Чередніченка («Партія Антона Яценка»).

Станом на сьогодні вже зареєстровано 26 претендентів на депутатський мандат в окрузі. Також ЦВК відмовила у реєстрації двом претендентам – Денису Желтаку (Селянська партія України) та Максиму Войцехівському – через те, що вони не подали до комісії власні декларації на паперових носіях та в електронному вигляді.

Нагадаємо, 24 вересня ЦВК зареєструвала кандидатом на окрузі народного депутата попереднього скликання Владислава Голуба, який балотується шляхом самовисування. Раніше комісія зареєструвала двох кандидатів з однаковими прізвищем, ім’ям та по батькові – Віталій Олександрович Войцехівський. Один з них є міським головою Золотоноші Черкаської області та балотується від партії «Слуга народу», інший – самовисуванець, який нещодавно змінив ім’я та прізвище.

Питання реєстрації кандидатів із однаковими прізвищами викликало дискусію у членів ЦВК, зокрема, була озвучена ідея щодо нумерації кандидатів у виборчому бюлетені.

Громадянська мережа ОПОРА також наголошувала на проблемі реєстрації кандидатів зі схожими чи аналогічними іменами, прізвищами, а інколи й по батькові при застосуванні мажоритарних систем. Це призводить до розсіювання (розпорошення) рівня підтримки кандидатів виборцями, у даному випадку внаслідок плутанини із однаковими іменами та прізвищами (особливо, якщо «двійник» за черговістю стоїть першим у бюлетені).

Читайте також: Чи спрацювала технологія двійників на позачергових виборах народних депутатів? (дослідження проведене у 2019 році)

Реєстрація кандидатів у ЦВК завершується 5 жовтня. До 18 жовтня включно партія, кандидат у депутати від якої зареєстрований в одномандатному окрузі, може звернутися до ЦВК щодо скасування рішення про реєстрацію цього кандидата. Такий же дедлайн і для звернення кандидата в депутати із письмовою заявою про відмову балотуватися. Рішення щодо цих заяв Центральна виборча комісія має прийняти не пізніш як за десять днів до дня голосування, тобто до 20 жовтня включно.