Окружна виборча комісія №197 (м. Золотоноша, Черкаська область) сформована з представників політичних партій «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Голос», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Українська стратегія Гройсмана», «Сила і Честь», ВО «Свобода», «Громадянська позиція», Партія зелених України, ВО «Факел», «Патріот», Аграрна партія України.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні 10 вересня сформувала склад окружної виборчої комісії для проведення проміжних виборів народного депутата 31 жовтня.

Парламентські партії, які мають право делегувати до складу виборчої комісії двох осіб, одна з яких в обов’язковому поряду включається до складу ОВК без проведення жеребкування, мають по два своїх представника.

В результаті жеребкування до ОВК потрапили ще 8 кандидатур від політичних партій «Українська стратегія Гройсмана», «Сила і Честь», ВО «Свобода», «Громадянська позиція», Партія зелених України, ВО «Факел», «Патріот», Аграрна партія України.

Посади у керівному складі ОВК розподілені між представниками трьох партій. Посаду голови виборчої комісії отримала партія «Слуга народу», яку представляє Петро Сивун, заступником голови призначено Михайла Буджерака – ВО «Батьківщина», а на посаду секретаря комісії призначено представника партії Зелених України Сергія Луговика, який не з’явився на перше засідання комісії 12 вересня.

У поточному складі комісії працюють 5 жінок та 13 чоловіків.

Спостерігачі ОПОРИ проаналізували публічну інформацію щодо наявного виборчого досвіду членів окружних комісій. Загалом досвід роботи у виборчих комісіях вищого рівня (ТВК, ОВК) на попередніх кампаніях в ОВК №197 мали дев'ять осіб.

Голова ОВК Петро Сивун («Слуга народу») є одним із найдосвідченіших голів комісій вищого рівня в регіоні. Він також чинний голова Черкаської обласної ТВК від партії «Слуга народу». А ось на парламентських виборах 2019 року очолював ОВК №194 за поданням від партії «Європейська Солідарність». Під час президентської кампанії 2019 року двічі очолював цю ж окружну виборчу комісію. У лютому, перед першим туром виборів, він став головою ОВК за поданням Романа Насірова, однак опісля був замінений і став членом ОВК №195 від Олександра Мороза. А вже 10 квітня, перед повторним голосуванням знову очолював ОВК №194 (подання від Петра Порошенка). До 2019 року Сивун уже тричі був у керівництві окружних виборчих комісій: очолював ОВК 197-го округу (2013 рік – парламентські вибори), та ОВК 194-того (2014 рік – парламентські вибори), був заступником голови комісії округу № 197 на парламентських виборах 2012 року. Делегувався від партій «Зелена планета», «Райдуга» та ВО «Громада». У 2015 році Сивун «зайшов» до Черкаської обласної територіальної виборчої комісії по квоті Партії Сергія Тігіпка. Також у 2010 році входив до складу комісії округу №197 за поданням кандидата Віктора Януковича.

Михайло Буджерак (ВО «Батьківщина»), заступник голови ОВК, був членом ОВК № 197 за поданням Володимира Зеленського на президентських виборах 2019 року. На позачергових парламентських виборах був секретарем цієї ж комісії за поданням партії «Заступ». На місцевих виборах балотувався від ВО «Батьківщина» до Черкаської обласної ради, однак не пройшов. Михайло Буджерак – у минулому заступник прокурора міста Черкаси.

Секретар комісії Сергій Луговик (Партія зелених України) чотири рази балотувався від Партії Зелених до Верховної ради (2007, 2012, 2013 і 2014 роках). Жодного разу обраним не був. Проживає в Києві. На парламентських виборах 2019 року був членом окружної виборчої комісії № 218 (місто Київ).

Ірина Гаврилів («Голос») на місцевих виборах 2020 року була першим номером у списку партії «Наш край» до Львівської міської ради та №9 у списку до Львівської обласної. У 2014 році балотувалась до Верховної Ради у списку партії «Заступ». На президентських виборах 2014 року була членом ОВК № 125 (Львівщина) від Сергія Тігіпка. На першому засіданні ОВК членкиня комісії заявила, що останній її досвід роботи Звенигородська районна виборча комісія. Також було визначено, що вона разом із головою ОВК працюватимуть в комісії на платній основі.

Олег Жиглатов (ВО “Свобода”) на місцевих виборах 2020 року балотувався від ВО «Свобода» до Черкаської обласної ради. Про його досвід роботи у виборчих комісіях вищого рівня інформації знайти не вдалося.

Сергій Карташев («Українська стратегія Гройсмана») на місцевих виборах 2020 року був членом Звенигородської районної територіальної виборчої комісії Черкаської області від «Голосу».

Інший представник «Голосу», Віталій Кебус, на парламентських виборах 2019 року певний час був членом окружної виборчої комісії на Львівщині (округ 116) від «Відродження», а потім став членом ОВК № 197 за поданням партії «Нова політика».

Марина Красюк, яку делегувала в окружну комісію ОПЗЖ, є чинною членкинею Черкаської міської ТВК від цієї ж політичної сили. А ось у 2015 році входила до складу цієї ж комісії від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Під час парламентських виборів 2019 року була членкинею ОВК №195 за поданням «Опозиційного блоку». На президентських виборах того ж року була членкинею ОВК № 194 за поданням Юрія Бойка.

Роман Кучеренко («Європейська Солідарність») на місцевих виборах 2020 року балотувався до Канівської міської ради від партії «Європейська солідарність». У 2015 році – від партії ветеранів Афганістану. У 2010 році був кандидатом у депутати до Канівської міської ради від партії «Сильна Україна». Нині ймовірно є членом виконавчого комітету Канівської міської ради.

Михайло Лобів (ВО «Батьківщина») на місцевих виборах 2020 року балотувався до Львівської обласної ради від партії «Наш край». У 2015 році – до Бориславської міської ради від партії «Народний рух України». Під час президентських виборів 2019 року ймовірно був довіреною особою Юрія Кармазіна у територіальному виборчому окрузі №19 (Волинь). Під час парламентських виборів 2014 року ймовірно був уповноваженою особою партії «Сильна Україна» в одномандатному виборчому окрузі № 121 (Львівщина).

Тетяна Любаненко (ОПЗЖ) під час місцевих виборів 2020 року була членкинею Золотоніської районної територіальної виборчої комісії від партії «Опозиційна платформа – За життя». Під час місцевих виборів 2015 року була головою цієї комісії за поданням партії «Опозиційний блок».  Під час парламентських виборів 2013 року на т. зв. проблемних округах була секретаркою ОВК № 197 від партії «ВПО «Єдина Родина». Під час президентських виборів (другого туру) 2010 року була членкинею ОВК № 200 (тоді до цього округу входила Золотоноша і Канів) за поданням Віктора Януковича.

Володимир Наконечний (Аграрна партія) на позачергових парламентських виборах 2019 року був кандидатом у народні депутати в ОВО №126 (Львівщина) від партії «Слуга Народу». Найімовірніше проживає в м. Трускавець.

Ірина Нечитайло, яку делегувала в комісію партія «Європейська Солідарність», на місцевих виборах 2020 року балотувалась до Канівської міської ради від цієї ж партії.

Максим Разношинський («Слуга народу») під час парламентських виборів 2019 року був  уповноваженою особою партії «Слуга Народу» в одномандатному виборчому окрузі № 198 (Черкащина), а також довіреною особою кандидата-мажоритарника від цієї ж партії Олега Арсенюка в ОВО № 195 (Черкащина). Нині помічник депутата на громадських засадах. На місцевих виборах 2020 року балотувався до Черкаської міської ради від цієї ж політичної сили. Ймовірно є головою благодійної організації "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ОЛЕГА АРСЕНЮКА".

Тетяна Степаніщенко (партія «Патріот») під час парламентських виборів 2019 року була секретаркою ОВК № 195 за поданням ВО «Батьківщина». Під час президентських виборів 2019 року працювала членкинею ОВК № 195 за поданням Юрія Бойка. Під час парламентських виборів 2014 року була уповноваженою особою партії «Опозиційний блок» в одномандатному виборчому окрузі № 195. Під час місцевих виборів 2015 року була членкинею Черкаської міської виборчої комісії від партії «Патріот».  Під час місцевих виборів 2020 року виконувала функції секретарки Соснівської районної у місті Черкаси ТВК від партії «УКРОП». А ось на виборах народних депутатів 2006 року була уповноваженою особою політичної партії «Вперед, Україно!» в територіальному виборчому окрузі № 199.

Не вдалося у відкритих джерелах знайти дані про виборчий досвід Кирила Сапицького («Громадянська позиція»), Євгенія Куценка та Сергія Ващука.