Жителі селища міського типу Новодонецьке, яке на проміжних парламентських виборах входить до виборчого округу №50, не мають фізичного доступу до відділу Державного реєстру виборців. Населений пункт територіально відноситься до Краматорського району, де досі не призначено голову райдержадміністрації і відповідно голову відділу ДРВ. Втім У Центральній виборчій комісії зазначили, що забезпечити такий доступ може Добропільський відділ ведення ДРВ. Саме він і надаватиме списки виборців, якщо ситуація у Краматорській РДА залишиться без змін. 

Відповідно до нового адміністративного поділу, у Донецькій області замість 18 районів створено 8. З них 5 розташовані на підконтрольній уряду України території. Селище міського типу Новодонецьке відноситься до новоствореного Краматорського району. Це означає, що, наприклад, для включення до Державного реєстру виборців  або звернення із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі мешканці цього селища мають звертатись до відділу ДРВ Краматорської держадміністрації. 

Краматорська РДА створена 15 січня 2021 року, втім вона досі не функціонує, оскільки президентом України не підписано Розпорядження про призначення голови Краматорської РДА. Відповідно не працює відділ ДРВ, керівника якого призначає голова райдержадміністрації. Це може ускладнити організацію та проведення виборів у Новодонецькому, оскільки за 20 днів до дня голосування відділ ДРВ має підготувати та передати попередні списки виборців дільничним виборчим комісіям, розташованим у селищі, для голосування на проміжних виборах народного депутата 28 березня 2021 року. Уточнені списки виборців передаються на виборчі дільниці не пізніше як за два дні до дня голосування (ст. 39, 41 Закону України “Про вибори народних депутатів України”).

Поряд з цим, варто відзначити, що для тимчасової зміни місця голосування в межах округу №50 виборець може звернутися із відповідною заявою до  іншого органу ведення Реєстру. Слід наголосити, що згідно пункту 1.7  Постанови ЦВК №1979 під час проведення в одномандатному виборчому окрузі проміжних виборів народного депутата України орган ведення Реєстру може тимчасово змінити місце голосування виборцю, у тому числі члену виборчої комісії, якщо його виборча адреса належить до території одномандатного виборчого округу, в якому проводяться такі вибори, та виборча дільниця, яку він просить визначити місцем його голосування, розташована на території цього одномандатного виборчого округу.  Вказане означає, що наприклад виборець, який  має зареєстровану виборчу адресу в Добропіллі (округ №50), проте  орендує квартиру та  працює в Покровську (округ № 50), має право  тимчасово змінити місце голосування виборця на Покровську дільницю без зміни його виборчої адреси у Добропіллі, адже як Добропілля так і Покровськ належать до одного округу. У разі, якщо б виборча адреса виборця була б у Києві, то права на тимчасову зміну місця голосування на проміжних виборах народного депутата на дільницю в окрузі №50 він не мав би.

За словами заступника голови Центральної виборчої комісії Сергія Дубовика, все залежить від того, чи буде створений відділ ведення Державного реєстру виборців Краматорської РДА до 15 березня, оскільки Краматорська районна державна адміністрація уже створена, як юридична особа. Тоді виготовлення списків забезпечить Краматорський відділ ДРВ. У іншому випадку це зробить Добропільський відділ. Туди також можна звертатись у випадку зміни місця голосування. Також для зміни місця голосування або включення у Державний реєстр виборців можна звернутись через електронні сервіси. 

Нещодавно начальник відділу ведення Держреєстру виборців Покровської райдержадміністрації Оксана Антипенко в місцевому онлайн ЗМІ надала інформацію, в якому відділі ведення Держреєстру можуть перевірити свою наявність виборці Покровського району. 

Відповідно до частини 1 статті 19 Закону України “Про Державний реєстр виборців” особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, однак виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання на території України щодо свого включення до Реєстру.

Згідно з ч.3, 4 ст. 7 цього ж Закону за зверненням виборця, який має право голосу на відповідних загальнодержавних виборах чи всеукраїнському референдумі, включаючи виборця, стосовно якого у Реєстрі наявна службова відмітка про вибуття з відповідної території, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю, дільницю референдуму) без зміни його виборчої адреси. Порядок подання та розгляду заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця встановлюється Центральною виборчою комісією. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Процедура тимчасової зміни місця голосування виборця не застосовується щодо спеціальних виборчих дільниць. На місцевих виборах тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни виборчої адреси не застосовується.