ОПОРА розпочинає публікацію серії спеціальних щомісячних онлайн програм GNDEM Talk про виборчі процеси та стан демократії у світі.

Виборчі конфлікти, безпека, електронне голосування, вплив пандемії, дезінформації і сучасних технологій на волевиявлення через призму досвіду і практик спікерів з різних континентів, які щоденно захищають демократію, вільні та чесні вибори стануть ключовими для таких розмов. Глобальні процеси, тренди та загрози мотивують бути більш поінформованими громадських активістів та солідарними зі своїми колегами, шукати спільні рішення та ділитись кращими практиками.

Перша програма присвячена М’янмі, де у лютому відбувся військовий переворот, а владу захопила хунта та оголосила надзвичайний стан на рік. Це сталось після виборів, результати яких не задовольнили військових. 

Організації з моніторингу прав людини засудили військовий переворот у М'янмі та закликали негайно звільнити всіх затриманих політиків, урядовців та активістів. "Татмадо" (збройні сили) повинні відновити владу уряду під керівництвом цивільних осіб та домагатися розгляду скарг, пов'язаних з виборами, через законні процедури, визначені Конституцією 2008 року.

Станом на 30 травня хунтою було вбито 840 людей. В даний час під вартою перебувають 4 409 осіб, включаючи лідерку країни і Національної ліги за демократію  Аун Сан Су Чжі, 108 - засуджено, 20 - до смертної кари.

Під час програми згадаємо, як відбувались демократичні перетворення у країні після прийняття Конституції та приходу до влади Національної ліги за демократію на чолі з Аун Сан Су Чжі, і як вони почали згортатись після геноциду народу рохінджа.  А представники Азійської мережі за вільні вибори розкажуть, як відбувались парламентські вибори у М’янмі та розвивалась ситуація після них. 

Експерти:

  • Емаел Вієр, виборчий аналітик Азійської мережі за вільні виборів (ANFREL)
  • Тхарінду Абейратхна, програмний директор Азійської мережі за вільні вибори (ANFREL) (М’янма)

Ведуча програми: Ольга Айвазовська, Громадянська мережа ОПОРА та GNDEM.

Трансляція відбудеться 14 червня о 15:00 на Facebook-сторінці та YouTube-каналі ОПОРИ та ресурсах GNDEM. 

Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (GNDEM) наразі складається з 251 організації-члена у 89 країнах та 9 регіональних членів мережі у Африці, Азії, Європі, Латинській Америці і Карибському басейні та на Близькому Сході і Північній Африці. Організації-члени формують цю глобальну мережу непартійного громадського моніторингу виборів, з метою забезпечення чесного виборчого процесу, підвищення підзвітності урядів та політичних партій, зниження потенціалу насильства з політичних мотивів і укріплення права громадян на участь в управлінні державою.