17-18 жовтня відбуваються президентські вибори у Кабо-Верде та місцеві в Косово, Північній Македонії та Естонії. Також другий тур місцевих виборів відбувається в Італії впродовж 17-18 жовтня. А ще з  поодинокі місцеві вибори (в окремих містах, штатах або районах) відбудуться в Австралії 16 жовтня та Канаді 18 жовтня.

Кабо-Верде

17 жовтня відбудуться президентські вибори в західноафриканській острівній країні Кабо-Верде.

Кабо-Верде - острівна держава в центральній частині Атлантичного океану. За устроєм є парламентською республікою. Президент обирається на 5 років не більше двох строків поспіль. Офіс президента значною мірою має церемоніальну роль у парламентській системі Кабо-Верде. Ця західноафриканська країна вважається зразком демократії на континенті, адже з моменту незалежності тут не було зафіксовано жодного випадку насильства, пов’язаного з виборами та їх результатами. 

Президентський Палац Кабо-Верде, так зване "Плато" у центрі столиці місті Прая. Джерело фото: tripadvisor.com

Країна поділена на 22 виборчі округи, а ще 16 округів - закордонні. Якщо жоден із кандидатів не набере 50%+1 голос, то відбудеться другий тур, до якого вийдуть два кандидати з найбільшою кількістю голосів. У такому випадку другий тур відбудеться 31 жовтня. 

У президентських перегонах країни цьогоріч бере участь рекордна кількість кандидатів - сім (до цього найбільше кандидатів було у 2001 та 2011 роках - по чотири). Кандидують: колишній глава уряду Карлос Вейга, колишній прем'єр-міністр Хосе Марія Невес, два юристи Еліо Санчес та Казіміро де Піна, лікар Гілсон Алвес, військово-морський інженер Фернандо Роша та професор Хоакім Монтейру. 

Головними претендентами на другий тур вважаються номінанти від двох партій, які здобули найбільше місць у парламенті. Карлос Вейга від ліберальної “Рух за демократію” (MpD) та Хосе Марія Невес від соціалістичної “Африканська партія за незалежність Кабо-Верде” (PAICV). Нагадаємо, 18 квітня там відбулись парламентські вибори, які залишили у більшості лібералів.

Карлос Вейга від ліберальної “Рух за демократію” (MpD). Джерело фото: capeverdehub.com

Хосе Марія Невес від соціалістичної “Африканська партія за незалежність Кабо-Верде” (PAICV). Джерело фото: alchetron.com

Чинний президент Кабо-Верде Хорхе Карлос Фонсека не балотується, бо зараз добігає кінця його другий поспіль строк на посаді. Останні президентські вибори відбулися 2 жовтня 2016 року. Тоді його переобрали в першому турі із результатом у 74% голосів виборців.

Зараз для голосування зареєструвались 398 864 виборці. У 22 округах налічується 342 777 виборців, а в 16 ​​закордонних округах зареєстровано 56 087 виборців. Виборчі дільниці будуть відкриті з 8:00 до 19:00.

Косово

17 жовтня також відбудуться місцеві вибори в Республіці Косово. Нагадаємо, Україна не визнає Косово як незалежну державу після оголошення нею в односторонньому порядку незалежності від Сербії у 2008 році. У 2010 році Міжнародний суд ООН визнав законність рішення про незалежність. Наразі вже більше 100 країн світу визнають Республіку Косово незалежною державою. 

Мер та члени Асамблеї у кожному з 38 муніципалітетів Косово обиратимуться за пропорційним представництвом за відкритим списком із місцями, зарезервованими для національних меншин.

Центральна виборча комісія зареєструвала 26 кандидатів на посади мерів та 526 кандидатів до складу рад. Кандидати висунуті 48 політичними суб’єктами (18 партій, 1 коаліція, 17 громадських ініціатив, 12 незалежних самовисуванців). У залежності від кількості населення у радах муніципалітетів може бути від 15 до 41 місця. У столиці Пріштіні - 51 місце.

Ці вибори відбуваються після позачергових парламентських виборів у лютому 2021 року, що призвели до чергової суперечки з Сербією. Однак новий прем'єр-міністр Албін Курті також виступив за більш тісні зв'язки з США та Європою.

На цьогорічних парламентських виборах було зареєстровано 1 851 927 виборців  списку. Явка в день голосування склала 48,84%.

Північна Македонія

17 жовтня також відбудуться місцеві вибори у Республіці Північна Македонія (до 2019 року - Македонія або офіційно за наполяганням Греції - Колишня Югославська Республіка Македонія). Виборці обиратимуть очільників та ради 80 муніципалітетів країни, а також столиці міста Скоп’є. Залежно від кількості населення, кількість членів ради коливається від 9 до 33. У Скоп’є як столиці дещо інший устрій: до ради входить 45 членів, а сам муніципалітет складається з 10 муніципалітетів, що входять в загальну кількість по країні.

Виборчі дільниці будуть відкриті з 7:00 до 19:00 на 3480 виборчих дільницях по всій країні. Передбачено також організація голосування виборців, які перебувають удома; у в’язниці, під вартою або під домашнім арештом; у дитбудинках та притулках; внутрішньо переміщених осіб; та осіб, які перебувають на карантині чи самоізоляції. Голосування за кордоном на місцевих виборах не проводиться. Але виборці, які проживають за кордоном, включені до спеціальних витягів зі списку виборців і можуть голосувати в день виборів на виборчих дільницях країни.

Мери обираються за мажоритарною системою. Якщо ніхто з кандидатів не набере 50%+1 голос, то 31 жовтня відбудеться другий тур, куди вийдуть два кандидати з найбільшою кількістю голосів. Щоб вибори мера були визнані дійсними, у першому турі проголосувати має не менше третини виборців зі списку. На другий тур така вимога не поширюється. На цих місцевих виборах жінки складають 8,31% кандидатів на посаду мера (25 з ​​299 кандидатів). Наразі з чинних мерів лише шестеро - жінки. 

Склад усіх муніципальних рад обирається за системою пропорційного представництва із закритими списками в кожному муніципалітеті. Розподіл місць для кожної муніципальної ради визначатиметься за методом д’Ондта. Вимога щодо явки не поширюється на вибори до муніципальної ради. Гендерна квота вимагає, щоб принаймні 40% списку кандидатів складалися з менш представленої статі та мали заздалегідь визначене правило розміщення кандидатів. Тобто, принаймні 1 з кожних 3 місць зарезервоване для жінок, а також  принаймні 1 з 10 додаткових місць. Наразі 45% кандидатів до муніципальних рад - жінки.

Стати кандидатом може кожен громадянин Північної Македонії, якому виповнилось 18 років і який є дієздатним. Виключення становлять громадяни, які були засуджені на строк більше 6 місяців позбавлення волі й не почали відбувати покарання, а також ті, хто перебуває у в’язниці за вчинення кримінального правопорушення. Національна виборча комісія зареєструвала 303 списки кандидатів у міські голови та 567 списків кандидатів у муніципальні депутати.

Представники політичних партій, які беруть участь у виборах, підписали кодекс поведінки, в рамках якого зобов'язуються поважати основні права та свободи людини, що дозволить провести прозорі, всебічні та чесні вибори. Особливістю цих виборів є те, що вперше у списках фігурують дві багатонаціональні передвиборчі коаліції. З одного боку, є коаліція правлячих партій на чолі з “Соціал-демократичним союзом Македонії” (SDSM) та трьома етнічними албанськими політичними партіями - “Демократичний союз інтеграції” (DUI), “Besa” та “Демократична партія албанців” (DPA). З іншого боку - коаліція опозиційних партій на чолі з консервативно-правим крилом VMRO-DPMNE та партіями з албанського блоку - “Альянс для албанців” та “Альтернатива”.

Після політичної кризи та дострокових парламентських виборів у 2016 році відбулися демографічні зміни та консолідація в країні. Держава боролась за панування демократії над авторитаризмом і подолання міжетнічних конфліктів, які раніше, за правління Ніколи Груєвського (VMRO-DPMNE), відбувалися постійно. З моменту створення коаліційного уряду на чолі з Зораном Заєвим (SDSM) у 2017 році в країні не зафіксовано жодного міжетнічного інциденту. Зараз різні політологи та аналітики вважають, що Північна Македонія є найбезпечнішою країною на Західних Балканах, а майбутні місцеві вибори - це можливість продовження змін 

Право голосу мають усі громадяни, яким у день виборів виповнилося 18 років, які мають дійсне посвідчення особи або проїзний документ. Зокрема і всі громадяни, які тимчасово працевлаштовані або проживають за кордоном, крім тих, кого рішення суду позбавили правоздатності голосувати. Таким чином, у списку виборців на основі даних Міністерства внутрішніх справ зареєстровано 1 824 864 виборців. З них 1 740 147 зареєстровано у звичайних списках виборців, 82 461-у спеціальних витягах виборців (тимчасово проживають або працюють за кордоном), 1899-у в’язницях та 351-у не сімейних закладах. Шість є внутрішньо переміщеними особами.

Естонія

17 жовтня - день голосування на місцевих виборах в Естонії. Та оскільки в країні існує попереднє голосування та голосування через інтернет, виборці можуть голосувати весь тиждень до дня голосування.

В Естонії є 79 органів місцевого самоврядування, які поділені на 64 сільських та 15 міських муніципалітетів. Таллінн як столиця є найбільшим органом місцевого самоврядування, і кандидати там балотуються у восьми округах міста.

Кандидатами можуть бути громадяни Естонії або громадяни ЄС з правом голосу, яким на момент реєстрації виповнилося 18 років. Крім того, вони мають постійно мешкати на території Естонії, а з 1 серпня (за два з половиною місяці до виборів) - бути мешканцями відповідного муніципалітету.

На цих місцевих виборах зареєструвались 10 025 кандидатів: 6 322 входить до списків політичних партій, 3 660 у списках виборчих коаліцій, 43 балотуються як незалежні кандидати. 61,6% кандидатів - чоловіки, а 38,4% - жінки.

Балотуються представники від усіх парламентських партій: “Реформа, Центр, Консервативна народна партія Естонії” (EKRE), “Ісамаа” та “Соціал-демократи” (SDE). Крім того, балотуватимуться кандидати від позапарламентських партій “Eesti 200”, “Естонські Зелені” та TULE. У деяких  муніципалітетах також діють виборчі коаліції, що зосереджені на місцевих питаннях та становлять альтернативу основним партіям.

Виборча система - пропорційна з відкритими списками. Результати виборів розраховуються на основі принципу пропорційності, партійних списків та методу пропорційного представництва д'Ондта. Кандидати можуть бути обрані шляхом перевищення квоти голосів, встановленої у кожному виборчому окрузі, що визначається поділом кількості дійсних голосів в окрузі на кількість мандатів у цьому окрузі. Додаткові мандати, які не розподіляються за квотою, розподіляються між партіями та виборчими коаліціями та надаються кандидатам, які набрали не менше 5% голосів. Жодна політична партія чи виборча коаліція не може отримувати більше мандатів, ніж кандидати в її списку. 

Проголосувати через інтернет можна з 9:00 11 жовтня (понеділок) до 20:00 16 жовтня (субота). З 11 до 16 жовтня (з понеділка по четвер) можна проголосувати на виборчих дільницях в адміністративних центрах (з 12:00 до 20:00) або за місцем перебування виборця (з 9:00 до 20:00). 15-16 жовтня (у п’ятницю та суботу) можна голосувати на всіх виборчих дільницях з 12:00 до 20:00. Впродовж трьох днів 15-17 жовтня (п’ятниця-неділя) з 9:00 до 20:00 виборці можуть проголосувати вдома. А в день голосування - 17 жовтня - можна голосувати на всіх виборчих дільницях з 9:00 до 20:00.

Голосувати через інтернет можна безмежну кількість разів, але зарахований буде останній голос - той, що буде в системі на момент 20:00 16 жовтня. Також є можливість відмінити своє електронне голосування, якщо в день голосування прийти на виборчу дільницю і проголосувати там.

З цього року виборці більше не прив’язані до виборчих дільниць округу для голосування за місцем їх проживання. Голосувати можна на будь-якій виборчій дільниці в муніципалітеті виборця або місті проживання. Зокрема у Таллінні можна проголосувати на будь-якій виборчій дільниці міського округу за місцем проживання виборця.

Право голосу на місцевих виборах в Естонії мають усі, хто має право постійного проживання в країні віком 16 років і старше.

На останніх місцевих виборах 2017 року кількість зареєстрованих виборців була 1 100 647, а явка склала 53,29%.

Голосування на місцевих виборах на одній з дільниць у 2017 році. Джерело фото: Anna Aurelia Minev/ERR

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: