10 жовтня більше 3000 кандидатів і політичних організацій будуть боротися за місця в парламенті Іраку.

Це дострокові вибори, адже офіційно чинний парламент має працювати до 2022 року. Прем’єр-міністр Мустафа аль-Кадхімі пообіцяв провести дострокові вибори, щоб задовольнити вимоги протестувальників, які з жовтня 2019 року закликали до розпуску парламенту та перегляду політичної системи країни, яка діяла з 2003 року.

Наприкінці 2019 року парламент Іраку схвалив новий закон про вибори, спрямований на те, щоб дати незалежним політичним діячам більше шансів на отримання місць у законодавчому органі, що є ключовою вимогою протестувальників – зробити вибори більш справедливими. Новий закон перетворює кожну з 18 провінцій країни в кілька виборчих округів, з одним обраним законодавцем на 100 тисяч людей. Закон також перешкоджає участі партій в єдиних списках, які раніше допомагали їм легко отримати місця в певній провінції. Натомість тепер місця дістануться тому, хто отримає найбільшу кількість голосів у виборчих округах.

Тим не менш, багато тих, хто брав участь в протестах, продовжують стверджувати, що відсутність систематичних реформ невмілої і корумпованої системи означає, що залишається мало надії на будь-які реальні зміни для вирішення проблем, які до цього дня все ще паралізують Ірак. Тож, незважаючи на те, що іракці виступали за виборчу реформу і дострокові вибори, багато хто з цих учасників протесту тепер закликає до бойкоту голосування, що означає потенційно низьку явку виборців.

Спочатку дострокові вибори мали відбутися у червні. Але Незалежна виборча комісія запропонувала відкласти їх на чотири місяці, пояснивши, що їй потрібно більше часу на підготовку до вільних та чесних виборів.

Виборча система Іраку передбачає чотирирічний термін роботи депутатів. В Іраці налічується 40 млн жителів, проте правом голосу володіють понад 25 млн громадян. Парламент представлений 329 мандатами, за які цього року борються 3240 кандидатів, у тому числі 950 жінок. Чверть місць у парламенті «зарезервована» для жінок-кандидатів, а дев’ять - для меншин.

Найбільшим політичним блоком вважаються садрісти з блоку «Сайдун». Групу очолює колишній лідер антиамериканських ополченців Муктада ас-Садр. Він відомий критикою корумпованості істеблішменту і некомпетентності влади.

Садрістам лише трохи поступається проіранська фракція, лідерами якої стали відразу кілька політиків. У їх числі один з командирів загонів народного ополчення «Хашд Шааб» Хаді аль-Амірі, колишній прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі і ще один ексголова уряду країни Аммар аль-Хакім.

За місця в парламенті борються також суніти на чолі зі спікером парламенту Мухаммадом аль-Халубусі, а також курди, які представлені кланом Масуда Барзані і керівників Патріотичного союзу Курдистану (ПСК) з клану Талабані.

Дострокове волевиявлення проходить за 2 дні до загальних виборів. Для дострокового голосування о 7 годині ранку відкрилися 600 дільниць по всій території країни, включаючи Курдистан. Вони працювали до 18:00. Проголосувати могли 120 000 біженців, 677 осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі і більше 1 750 000 співробітників силових структур. З 2004 року виборці повинні пред’являти біометричні картки, щоб запобігти подвійному голосуванню. Електронні картки виборців будуть відключені протягом 72 годин після голосування.

Вища Незалежна виборча комісія Іраку (IHEC) повідомила про надання акредитації 640 міжнародних спостерігачів за парламентськими виборами. Крім того, за даними виборчої комісії, в цілому 305 міжнародних співробітників, а також 1498 місцевих ЗМІ будуть допущені до висвітлення виборів.

На прохання уряду Іраку Рада Безпеки ООН вирішила посилити роль ООН у виборах шляхом технічної допомоги та моніторингу. Від ООН приїхали 130 моніторів та експертів. Також в країні працюватиме до ще близько сотні спостерігачів з Європейського Союзу, інших країн та міжнародних організацій.

Ключовою проблемою на цих виборах, як і на попередніх, і поза ними є широке розповсюдження зброї серед недержавних суб’єктів та племен.

4 жовтня Міністерство оборони країни повідомило, що понад 250 000 співробітників служби безпеки були призначені для забезпечення безпеки 8 273 виборчих дільниць по всій країні, включаючи провінції Курдистану. Частина сил приступила до несення служби 5 жовтня, коли виборча комісія почала доставку скриньок для голосування на виборчі дільниці по всій країні.

Підготувала Яна Золотарьова