1 серпня у Мексиці відбудеться національний референдум щодо питання можливості притягнення до відповідальності колишніх президентів за корупцію. Ініціював його чинний президент країни.

Питання звучатиме приблизно так: “Чи підтримуєте Ви або ні, щоб відповідні дії згідно з конституційною правової базою проводились із метою роз’яснення політичних рішень, які були прийняті у минулому політичними суб’єктами, аби гарантувати справедливість та захистити права можливих жертв?”. Організація референдуму обійдеться у 528 мільйонів мексиканських песо (приблизно 26,6 млн доларів США).

Щоб результат став обов’язковим до виконання, у референдумі має взяти участь 40% виборців країни (37 мільйонів 411 389 громадян). Зараз у виборчому списку зареєстровано 93 мільйони 528 473 громадянина.

У 2020 році його запропонував провести чинний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор (його ще називають Амло), каденція якого розпочалась 1 грудня 2018 року. За його словами, щоб судити колишніх президентів за корупцію необхідно переформулювати статтю 108 Конституції Мексики. У ній йдеться: «Президента Республіки під час його перебування на посаді можна імпічментувати лише за зраду країні та серйозні загальні злочини».

Чинний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор (АМЛО). Джерело фото: lopezobrador.org.mx

Прихильники референдуму (чинний президент та його партія “Морена”) спочатку планували зібрати 1,8 млн підписів виборців за його проведення, але не змогли. Тоді президент змушений був ініціювати референдум самостійно. Рішення про проведення за його зверненням схвалила Нижня палата Конгресу Мексики 22 жовтня 2020 року 272 голосами за і 116 проти. Раніше того ж місяця Верховний суд підтримав референдум як конституційний 6 за та 5 проти.

Агітація за проведення референдуму від партії "Морена". Джерело фото: politica.expansion.mx

У той же час місцеві журналісти те експерти критикують цю ідею, називаючи референдум безглуздим. Головним аргументом є те, що екс-президенти можуть бути притягнуті до відповідальності за будь-який злочин так само, як і будь-яка інша особа. Також висловлювались припущення, що таким чином чинний президент хоче отримати можливість притягнути до відповідальності п’ятьох останніх президентів попередніх років, яких він ще за свого кандидування на виборах критикував та називав відповідальними за корумпований уряд, концентрацію багатства у власних руках, фальсифікацію виборів, невдалу війну з наркотиками тощо.

До цього єдиним екс-президентом, якого судили, був Луїс Ечеверрія (обіймав посаду в 1970-1976 роках). На початку 2000-х його звинувачували у геноциді на основі щонайменше двох інцидентів масових вбивств у 60-70-х роках минулого століття, які здійснювали державні військові підрозділи, засновані ним. Кілька років тривали суди, але зрештою його провина не була доведена й він був звільнений від звинувачень.

 

Використані джерела:
Підготувала Катерина Жемчужникова