1 травня у австралійському штаті Тасманія відбулись парламентські вибори 25 членів Палати зборів. Більше 100 тисяч тасманійців проголосували достроково. Голосування на виборах є обов’язковим. 

На виборах Палати зборів використовується пропорційна система Хера-Кларка, при цьому по 5 членів обирається в кожному з 5 округів. На виборах у верхню палату Законодавчої ради з одномандатним округом на 15 місць використовується миттєвий другий тур. Дати виборів у Раду проводяться окремо від виборів нижньої палати, втім ці вибори співпадуть з проміжними виборами на три місця у Раді. 

До речі, Виборча комісія Тасманії у себе на сайті та соцмережах поширює відеоролик про систему Хера-Кларка у вигляді мультику з яйцями та курками. 

В Тасманії 5 округів: Басс, Бреддон, Кларк, Франклін та Ліон. 

Ліберальний уряд на чолі з прем’єр-міністром Тасманії Пітером Гутвайном втретє пробує виграти у лейбористської опозиції, яку очолює лідерка Ребекка Уайт. Участь у виборах бере також партія «Зелені» та декілька другорядних партій. 

Фото examiner.com.au

На минулих виборах 2018 року Ліберальна партія отримала 13 місць порівняно з 10 місцями у Лейбористської партії та 2 у партії «Зелені». 

Вибори мали б відбутись у 2022 році, втім новопризначений прем’єр-міністр Пітер Гутвайн призначив дострокові вибори, після того, як правляча Ліберальна партія після виходу з неї спікерки парламенту Сью Хікі, якій відмовили у підтримці на виборах, залишилась у меншості.

Дебати між лідерами Ліберальної та Лейбористської партій відбувались тричі. Перший раз Пітер Гутвайн та Ребекка Уайт обговорювали, як очолять уряд. Вдруге темою дебатів стали питання охорони здоров’я, об’єднання органів місцевого самоврядування та нестачі робочої сили. А третій раз лідери партій обговорили охорону здоров’я, управління економікою та подолання коронавірусу.

На виборах не обійшлось і без скандалів. Так, представнику лібералів Діну Ювінгтону, після того, як він став кандидатом, довелось вибачатись за пост у Facebook у 2019 році, де він назвав шведську еко-активістку Грету Тумберг «аутичним 15-річним підлітком». А згодом він і відмовився від балотування, коли було оприлюднено його відео з критикою уряду щодо заходів по боротьбі з коронавірусом.

Іншого ліберального кандидата звинуватили у неправильному зберіганні боєприпасів, як того вимагає Закон про вогнепальну зброю.

Напередодні дня голосування Виборча комісія Тасманії отримала поштою 105 711 голосів на попередньому голосуванні. Якщо порівняти з виборами 2018 року, тоді достроково проголосували 55 тисяч виборців. Однією з причин такої кількості, очевидно, є епідемія коронавірусу. 

За попередніми результатами виборів Ліберальна партія втретє в історії штату може отримати більшість. Лідерка Лейбористської партії Ребекка Уайт вже заявила, що її партія не зможе отримати більшість та претендувати на лідерство в уряді. Результати мають встановити протягом 10 днів. Голоси, отримані у достроковому голосуванні, рахуватимуть у останню чергу. 

Пітер Гутвайн. Фото ААР

Ребакка Уайт. Фото ААР

Матеріал підготувала Альона Логвиненко

Використані джерела: