14 квітня відбулись парламентські вибори на Кайманових островах. Вже цієї середи має пройти перше засідання новообраного парламенту, на якому повинні сформувати уряд. Але остаточно невідомо, хто саме з обраних депутатів увійде до уряду.

З 19 обраних членів парламенту 12 були переобрані з минулого складу, а 7 депутатів - нові. Також до парламенту потрапили 5 жінок. Щодо партійної приналежності, то більшість обраних кандидатів є незалежними, але частина з них оголосила про підтримку “Народного прогресивного руху” (PPM), які отримали 7 місць у парламенті, під час формування уряду. Таким чином, виборці Кайманових островів вдруге поспіль проголосували за незалежних кандидатів, що можуть вдруге привести до влади “прогресистів”.

Вибори пройшли спокійно, без порушень, часом із невеликими чергами виборців на дільницях. Явка виборців склала майже 74%. Із тих виборців, які зареєструвались цьогоріч для участі у голосуванні, своє право голосу реалізували 17 388 осіб, натомість трохи більше 6 тисяч виборців не скористались своїм правом попри проходження попередньої процедури реєстрації.

Напередодні виборів попередній уряд островів затвердив деякі зміни в підрахунку голосів. Так, було дозволено перемішати бюлетені для мобільного дочасного голосування та голосування поштою, які на момент проведення виборів вже були заповнені, з бюлетенями з виборчих дільниць, аби потім рахувати їх всі разом, не порушуючи таємниці голосування виборців.

Нагадаємо, вибори мали відбутись 26 травня, але були перенесенні на ранній термін через розпуск парламенту, який  запроваджений, аби уникнути офіційної процедури висловлення недовіри спікеру Палати Макківу Бушу як реакції на отримання ним у грудні 2020 року умовного терміну через напад на жінку, який він здійснив у лютому того ж року. 

Детальніше читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/23012-vibori-u-sviti-parlamentski-vibori-na-kaimanovikh-ostrovakh 

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: