11 квітня у Киргизстані відбувся конституційний референдум та місцеві вибори. Станом на вечір 13 квітня, на підставі даних, що надійшли з 99% виборчих дільниць, в голосуванні взяли участь 1 мільйон 295 тисяч виборців або 39%.

У списки виборців було включено 3 мільйони 318 тисяч 130 осіб. Число тих, хто проголосував на виборах до міських кенешів, склало 386 тисяч 365 виборців або 36,82%. Число тих, хто проголосував на виборах в сільські кенеші, склало 909 тисяч 578 виборців або 40,09%. Щоб референдум вважався таким, що відбувся, потрібно, щоб проголосували не менше 30% від загального числа виборців. Для виборів до місцевих кенешів такого порогу немає.

За місця в радах 420 сільських округів і 28 міст боролися понад 20 тисяч осіб. Відповідно до закону, в селах виборці голосували за конкретних осіб, в той час як в містах вибори пройшли за партійною системою: громадянам потрібно було вибрати одну із запропонованих партій. Попередні дані про підсумки голосування на місцевих виборах по кожному кенеші, округу та дільниці можна переглянути на сайті ЦВК, пройшовши за посиланням https://newess.shailoo.gov.kg/ru/election/11103/info.

Відповідно до Закону «Про вибори депутатів місцевих кенешів», дільничні виборчі комісії підраховують голоси, підводять підсумки голосування на відповідній виборчій дільниці. Протягом трьох днів можливе оскарження рішень дільничних комісій про підсумки голосування на дільницях в територіальні комісії. Далі територіальні виборчі комісії підводять підсумки голосування на відповідній території і визначають результати виборів депутатів (розподіл мандатів) в кожному конкретному кенеші. При цьому виборчі комісії в обов'язковому порядку розглядають всі отримані скарги (заяви) про порушення в ході підготовки і проведення виборів, приймають рішення по кожній скарзі (заяві).

Комісіями також розглядаються матеріали правоохоронних органів з розслідування повідомлень, заяв про порушення законодавства, в тому числі кандидатів і партій, які надійшли під час підготовки і проведення виборів і знаходяться в компетенції правоохоронних органів і органів прокуратури.

Згідно зі статтею 38 Закону «Про вибори депутатів місцевих кенешів», результати виборів депутатів визначаються не пізніше 20 календарних днів з дня голосування (до 2 травня 2021 року). Центральна виборча комісія з виборів та проведення референдумів підводить підсумки голосування на підставі даних ручного підрахунку голосів. Рішення ТВК можуть бути оскаржені в триденний термін в Центральній виборчій комісії, а рішення ЦВК – в суді.

Голова ЦВК Киргизстану Нуржан Шайлдабекова повідомила, що парламентські вибори в країні можуть пройти восени. «Після підбиття підсумків референдуму з ухвалення нової Конституції необхідно привести у відповідність виборче законодавство. Прийняття законів може зайняти кілька місяців», – заявила глава ЦВК.

Цього року було визнано недійсними 92 944 бюлетені на референдумі щодо проєкту нової Конституції. «Можна сказати, що в цей раз було багато зіпсованих бюлетенів. Про точні причини поки сказати не можемо. В основному бюлетені визнаються зіпсованими, якщо в них не поставлена галочка або якщо вона поставлена двічі. Скринька, яка автоматично зчитує, їх не зарахує», – пояснила голова ЦВК. У референдумі взяли участь 1 336 743 мешканці Киргизстану. Таким чином, кількість зіпсованих бюлетенів складає 6,8% від їх загальної кількості.

У заяві Європейського Союзу повідомляється, що на думку незалежних спостерігачів, референдум по Конституції «пройшов добре і організовано». При цьому наголошується, що спостерігачі зафіксували факти використання адмінресурсу і порушення при агітації на користь прийняття нової Конституції. У заяві також наголошується, що вибори до місцевих кенешів пройшли в умовах конкуренції між політичними партіями, а введення 30% квоти для жінок у місцевих кенешах «позитивний крок на шляху до гендерно збалансованого, інклюзивного представництва».

Спостерігачі громадського фонду «Спільна справа» в день виборів зафіксували 65 порушень на виборчих дільницях у Бішкеку і 36 у місті Ош. З них:  порушення таємниці голосування на 16 дільницях; агітація в день голосування на 9 дільницях; обмеження прав спостерігача на 4 дільницях; підкуп виборців на 7.

Близько 3 тисяч спостерігачів і журналістів «Клоопа» по всій країні 11 квітня зафіксували майже 840 порушень на виборчих дільницях. З них понад 300 порушень були під час голосування. Найчастіше протягом виборів виходили з ладу скриньки для автоматичного зчитування результатів. Також спостерігачі зафіксували факти порушення таємниці голосування, агітації біля дільниць з боку агітаторів окремих партій і кандидатів.

Відповідно до Рішення Національної ради зі сталого розвитку Киргизької Республіки від 25 квітня 2014 року і положеннями конституційного Закону Киргизької Республіки «Про вибори Президента Киргизької Республіки і депутатів Жогорку Кенеша Киргизької Республіки» у виборчий процес впроваджена нова модель, що передбачає використання нових технологій для підрахунку голосів виборців – скриньки автоматичного зчитування і передачі даних по захищених каналах зв'язку на центральний сервер Центральної комісії з виборів і проведення референдумів Киргизької Республіки. Автоматично зчитувальні урни для підрахунку голосів виборців були успішно застосовані під час виборів в Жогорку Кенеш в 2015 році. У січні 2016 року, поправками до Закону «Про вибори депутатів місцевих кенешів» система автоматичного підрахунку голосів виборців була впроваджена і на місцевих виборах.

Громадянська мережа ОПОРА щотижня робить огляд передісторії виборчих процесів у світі, а по завершенні інформує щодо перебігу виборів у кожній з цих країн. Детальніше про особливості виборчих процесів в Киргизстані читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22998-vibori-v-sviti-odinadtsiatii-konstitutsiinii-referendum-v-kirgistani-ta-mistsevi-vibori