11 квітня 2021 року відбудеться конституційний референдум в Киргизстані. Референдум пройде одночасно з місцевими виборами.

Після парламентських виборів у жовтні 2020 року в країні розпочалися протести, які призвели до відставки президента Сооронбая Жеенбекова. 10 січня 2021 року разом з президентськими виборами був проведений референдум про форму правління.

Трохи більше 84% проголосували за президентську форму правління. Новим державним лідером було обрано Садира Жапарова.

8 лютого 2021 року президент Киргизії Садир Жапаров підписав указ про проведення виборів депутатів місцевих рад 11 квітня. Вибори до місцевих рад пройдуть в 28 містах і 420 сільських округах країни. Вони відбудуться за Законом «При вибори до місцевих кенешів» 2011 року.

11 березня 94 зі 120 депутатів Жогорку Кенеш (парламенту) в остаточному третьому читанні схвалили законопроєкт, який передбачає проведення референдуму з питання прийняття нової Конституції країни. 12 березня 2021 року президент Садир Жапаров підписав Закон «Про призначення референдуму (всенародного голосування) за проєктом Закону «Про Конституції Киргизької Республіки». Відповідно до Закону, референдум призначений на всій території Киргистану, 11 квітня.

Всього до чинного Основного закону країни вноситься 81 поправка. Новий проєкт Конституції Киргизстану передбачає затвердження в країні президентської форми правління, введення інституту Народного Курултаю (Народних зборів), а також скорочення числа депутатів парламенту з нинішніх 120 до 90. Курултай скликатиметься згідно з «киргизьким традиціям». Хто буде в нього входити, поки незрозуміло. Але рішення про скликання Курултаю приймає президент. У проєкті нової Конституції йдеться, що один і той же президент може очолювати країну не більше двох п'ятирічних термінів. Згідно з чинною Конституцією, глава держави обирається строком на шість років, але не може обиратися двічі. Структура і склад уряду визначатимуться президентом, діяльність уряду на чолі з прем'єром забезпечується адміністрацією президента. Глава уряду в свою чергу очолює адміністрацію президента. У проєкті також пропонується вивести Конституційну палату зі складу Верховного суду, утворивши Конституційний суд Киргизстану.

Обговорення поправок викликало суперечки в парламенті Киргизстану. Критики зміни Конституції говорять: не було широкого обговорення проєкту, експерти з конституційного права його не проаналізували і не розповіли людям, які зміни передбачаються. За повідомленням киргизьких ЗМІ, багато місцевих юристів та громадських активістів розкритикували проєкт Конституції, назвавши його «Ханституцією», а Жапарова звинуватили у спробі узурпувати владу, порівнюючи його з «ханом». Розробкою поправок до Конституції займалася спеціально скликана для цього конституційна нарада з 89 осіб. Критики відзначають, що велика частина членів конституційної наради і авторів поправок - прихильники Жапарова, що розділяють його погляди.

Як відзначають міжнародні експерти, нова Конституція не тільки фактично змінює політичний устрій держави, а й базові конституційні принципи. Її статті підтримують неотрадиціоналістську концепцію. Крім того, в проєкті Конституції відсутній пріоритет верховенства права. Замість цього в преамбулі йдеться про орієнтацію на традиції і досвід предків і особливо робиться акцент на загальнолюдських моральних цінностях. Перевага віддається при цьому, як звертають увагу експерти, патріархальним інститутам: сім'ї, релігії, звичаям. Представники міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch навіть заявили, що поправки до Конституції, котрі виносяться на референдум, підривають норми про права людини. Крім того, в проєкті нової конституції суттєво обмежуються права громадян на свободу мирних зібрань, а також на свободу вираження поглядів. Венеціанська комісія Ради Європи та Бюро  демократичних інститутів і прав людини Організації безпеки і співпраці в Європі (БДІПЛ ОБСЄ) опублікували спільний висновок щодо проєкту нової Конституції. Вони відзначили, що положення проєкту нового Основного закону загрожують балансу гілок влади.

Громадяни, котрі не були згодні з новим проєктом Конституції, провели в столиці Киргистану (місто Бішкек) марші протесту.

Центральна комісія з виборів і проведення референдумів Киргизької Республіки зареєструвала 15 груп агітації на референдумі: «за» - 12; «проти» - 3. Передвиборна агітація за законом припиняється за 24 години до початку голосування, тобто з 8:00 10 квітня. Всі фінансові операції кандидатів, партій та аітаційних груп, в тому числі розрахунки з фізичними та юридичними особами за спеціальними рахунками, припиняються о 18:00 за день до голосування.

ЦВК для виборців з обмеженими можливостями здоров'я випустила проєкт Конституції з перехідними положеннями шрифтом Брайля. З 2015 року практикується видання бюлетенів шрифтом Брайля. ЦВК також опублікувала скорочений текст проєкту Конституції в газеті «Еркін-Тоо» тиражем 1 мільйон 100 тисяч примірників. Взяти участь у референдумі може близько 55 тисяч громадян, які проживають за межами республіки. У «день тиші» можливе «дострокове голосування», цьогоріч такий варіант організації волевиявлення обрали 19 298 громадян.

За даними ЦВК, станом на 6 квітня з 25 держав акредитовано 153 міжнародних спостерігачів, які представляють 10 закордонних виборчих органів, дев'ять міжнародних організацій і дев'ять дипломатичних представництв. У  числі акредитованих спостерігачів значаться представники виборчих органів України, Росії, Казахстану,  Туреччини, Узбекистану.

ЦВК Киргистану зняла низку навчальних та інформаційних відеороликів, зокрема про забеспеченння санітарної безпеки на виборах та процедуру голосування:

Напередодні місцевих виборів проходила широкомасштабна кампанія зі збору біометричних даних виборців. Адже ідентифікація виборців відбувається за відбитками пальців. В Киргистані на виборах використовують так звані "розумні скриньки" - вони автоматично зчитують волевиявлення виборця та автоматизують процес підрахунку голосів та заповнення виброчої документації.  Ці скриьки працюють в автономному режимі і передають інформацію на сервер у режимі реального часу.

Як зазначають місцеві ЗМІ, це вже одинадцятий конституційний референдум в республіці. Перша Конституція незалежного Киргизстану була прийнята в 1993 році. Вона визначала повноваження президента, парламенту і уряду. За 30 років поправки в неї шляхом референдуму вносилися 10 разів. Під час правління Аскара Акаєва Основний закон п'ять разів переглядався у бік посилення повноважень президента. Поправки вносилися і в інші розділи в 1994, 1996, 1998, 2001 і 2003 роках.

Після внесення змін до Основного закону країни в 2003 році опозиція звинуватила президента Аскара Акаєва в узурпації влади і заявила про  неконституційність його третього президентського терміну. Тоді ж була введена мажоритарна система обрання Жогорку Кенеша і ліквідовано двопалатний парламент. У лютому 2005 року відбулися парламентські вибори. Перемога на них партії, членами якої були діти Акаєва, і той факт, що в парламент не пройшла опозиція, викликали масштабні акції протесту по всій республіці. У березні в країні відбулася зміна влади, і Аскар Акаєв втік з країни. Прийшов йому на зміну Курманбек Бакієв, в жовтні 2007 року на черговому всенародному референдумі була прийнята нова редакція конституції. Тоді, згідно з внесеними змінами, була введена пропорційна система обрання депутатів парламенту. Їх кількість скорочувалася до 90. За парламентом закріплювалися контрольні функції. За президентом залишалося право відправляти у відставку уряд і його главу на підставі поданої заяви. Крім того, президент сам міг ініціювати законопроєкти та володів правом вето. Глава держави представляв кандидатури суддів Конституційного суду для затвердження їх парламентом і визначав зовнішню політику. Цей варіант конституції проіснувала майже три роки. У 2010 році, після того, як 7 квітня до влади прийшла опозиція, тимчасовий уряд провів референдум щодо прийняття нової редакції Основного закону. Тоді була прийнята конституція, яка змінила форму правління з президентської на парламентську.

 

Підготувала Яна Золотарьова

Використана інормація:

  • https://shailoo.gov.kg
  • https://www.dw.com
  • https://express-k.kz
  • https://24.kg/
  • https://www.currenttime.tv