6 березня у Кот-д’Івуарі відбуваються парламентські вибори.

Більше 1500 кандидатів борються за голоси приблизно 7 мільйонів виборців за 255 місць у Національних зборах. Національні збори – нижня палата двопалатного парламенту Кот-д’Івуара. З 255 членів 169 обираються в одномандатних виборчих округах відносною більшістю голосів, а інші 86 обираються з 36 округів, які мають від 2 до 6 місць, загальним голосуванням за списками кандидатів.

Згідно з указом від листопада 2020 року, 30% від загальної кількості кандидатів кожної партії мають складати жінки. Указом також надається додаткове державне фінансування партіям, у списках яких жінки складають 50%.

Фото Issouf Sanogo/AFP

Вибори відбуваються через 4 місяці після президентських виборів, в яких перемогу отримав 79-річний Алассан Уаттара, лідер правлячої партії «Союз хофуетистів за демократію та мир» (RHDP). Він балотувався на цю посаду втретє, хоча Конституція країни обмежує президентську каденцію двома строками. Прихильники Уаттари заявляли, що після змін до Основного закону 2016 року лічильник його строку «обнулився», що дозволило йому балотуватись на третій термін. Опозиція бойкотувала президентські вибори та закликала до «громадянської непокори».  В результаті силових протистоянь щодо результатів голосування загинули щонайменше 85 людей, ще 500 отримали поранення.

Фото Leo Correa/AP, Sia Kambou/AFP, Legnan Koula/EPA

Вперше за 10 років участь у парламентських виборах візьме партія «Народний фронт Кот-д’Івуару» (FPI). Її очолює колишній президент Лоран Гбагбо, якого судили у Гаазі за звинувачення у злочинах проти людства через хвилю насилля, викликану його відмовою визнати поразку на виборах перед Алассаном Уаттарою, яка призвела до смерті близько 3 тисяч людей. У 2019 році Гбагбо виправдали, він залишається на свободі до рішення апеляції. В даний час Гбагбо знаходиться у Брюсселі.

Борючись з політичною кризою після президентських виборів, президент Алассан Уаттара запропонував оливкову гілку своєму колишньому супернику Лорану Гбагбо.

Для участі у виборах партія «Народний фронт Кот-д’Івуару» об’єдналась у коаліцію з великою опозиційною партією Демократичною партією Кот-д’Івуара (PDCI), яку очолює ще один колишній президент країни Анрі Конан Беді.

На останніх виборах Демократичною партією Кот-д’Івуара брала участь у виборах разом з правлячою партією. Разом вони отримали абсолютну більшість, зайнявши 167 місць з 255.

Передвиборча парламентська кампанія в основному пройшла гладко. Жителі збирались на зустрічі на футбольних полях, щоб побачити, як кандидати проводять агітацію, роздають футболки, а інколи і гроші. Тим не менш, деякі виборці занепокоєні, пам’ятаючи події минулого року. Спостерігачі та експерти сподіваються, що участь опозиційних сил у виборах зменшить політичну напругу, а самі вибори стануть важливим кроком для продовження діалогу.

Фото Issouf Sanogo/AFP

Підготувала Альона Логвиненко

Використані джерела: