У вівторок,  23 лютого, дві політичні партії  "Громадський Рух "Народний  контроль" та Всеукраїнське об’єднання "Свобода" провели передбачені Законом конференції партійних осередків та затвердили  претендентів  на крісло міського голови Кривого Рогу.

На конференції місцевої організації політичної партії "Громадський Рух "Народний  контроль" делегати  одноголосно ухвалили єдиного претендента для реєстрації кандидатом на посаду міського голови від політсили. Ним став Левицький Ігор Васильович.

23 02 Nar kontrol kand

На фото: Ігор Левицький, висуванець політичної партії "Громадський Рух "Народний  контроль" на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу 27 березня 2016 року

23 02 Nar kontrol

На фото: члени місцевої організації політичної партії "Громадський Рух "Народний  контроль", 23 лютого 2016 року

Криворізька міська організація партії Всеукраїнське Об’єднання "Свобода"  висунула та затвердила як кандидата Олега Бойченка. Це не нове обличчя для криворізької громади. Під час чергових місцевих виборів восени 2015 року "Свобода" вже оголошувала його претендентом на цю ж посаду.

Разом з тим, варто зазначити, що 21 лютого 2016 р. Центральна виборча комісія опублікувала перелік політичних партій, центральним органом яких прийнято рішення про участь місцевих організацій у місцевих виборах 27 березня 2016 року». У поданому списку під номером 33 зазначено Всеукраїнське Об’єднання  «Свобода». Проте  у графі про вид виборів (чергові/позачергові/перші), у яких згідно з рішенням політичної партії беруть участь місцеві осередки вказано: "Перші місцеві вибори, призначені на 27 березня 2016 року". Тобто, відповідно до цього документу у ЦВК відсутня інформація про участь місцевої організації ВО "Свободи" у "позачергових місцевих виборах 27 березня 2016 року".

Представники Криворізької "Свободи" стверджують, що центральний керівний орган подав до ЦВК повний пакет документів для участі у позачергових виборах міського голови Кривого Рогу. На підтвердження криворізькі "свободівці" демонструють Рішення 33-го з'їзду політичної партії Всеукраїнське Об’єднання "Свобода" від 16 лютого 2016 року, де зазначено:

"Місцевим організаціям Політичної партії Всеукраїнського об'єднання "Свобода" взяти участь у перших виборах депутатів районних у містах рад, сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, старост "27" березня та "03" квітня 2016 року у порядку та спосіб, передбачених Законом України "Про місцеві вибори".

Svoboda 23 02

Павло Гивель, голова Криворізької міської виборчої комісії, у коментарі ОПОРІ з приводу ситуації, що склалася, зазначив: "Після того, як комісія  отримає документи, подання розглядатиметься на засіданні міськвиборчкому  і вся документація  буде звірятися з даними ЦВК".

Нагадаємо, умови висування кандидатів місцевою організацією партії прописані у ч. 1 ст. 36 Закону України "Про місцеві вибори":

"Висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови, старости місцевою організацією партії відбувається на підставі цього Закону, статуту політичної партії за рішенням вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних чергових та/або позачергових, перших виборах, прийнятого після початку виборчого процесу відповідних чергових та/або позачергових, перших виборів. Копія рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у відповідних виборах, засвідчена підписом керівника та печаткою партії разом з копією статуту партії, засвідченою безоплатно центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, після оголошення про початок виборчого процесу, не пізніш як за 35 днів до дня голосування подається до Центральної виборчої комісії.

Центральна виборча комісія не пізніш як за 34 дні до дня голосування оприлюднює перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у відповідних місцевих виборах, на своєму офіційному веб-сайті".

До відома:

Левицький Ігор Васильович – громадянин України, народився у м. Дніпродзержинськ, 5 лютого 1969 року,   вихованець дитячого будинку. Має вищу педагогічну освіту, здобуває другу – юридичну. Приватний підприємець, засновник та голова благодійного фонду "Дитячі мрії". У 2010 році – депутат міської ради від  партії "Сильна Україна". З  2013 року віце-президент Дніпропетровської обласної федерації футболу. На місцевих виборах 2015 року балотувався від виборчого  округу №11 до  Криворізької міської ради від політичної партії "Сила людей".

Олег Бойченко – громадянин України, народився в 1968 році, керівник громадського об’єднання "Самооборона Кривбасу", підприємець,  власник кінно-спортивної ферми, в минулому боксер. Активний учасник волонтерського руху. На місцевих виборах у 2015 році був висунутий ВО "Свобода" кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу.

 Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.