12 березня 2016 року відбувся розгляд скарги спостерігача ОПОРИ на дії Олени Болєлової, голови Тернівської районної у місті виборчої комісії, яка не допустила спостерігача у приміщення комісії.

Нагадаємо, ввечері 6 березня 2016 року спостерігач ОПОРИ прибув до районної виборчої комісії з метою отримати інформацію про перебіг процесу подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Голова Тернівської РВК не дозволила спостерігачеві увійти до приміщення райвиконкому та відмовила у можливості ознайомлення з журналом вхідної документації. Спостерігач викликав поліцію, однак Олена Болєлова відмовилася надавати пояснення правоохоронцям та впускати їх до приміщення органу місцевого самоврядування. З цього приводу спостерігач звернувся із заявою до поліції та оскаржив дії голови РВК до Криворізької МВК.

Розгляд скарги міською виборчою комісією супроводжувався бурхливим обговоренням. Переважну більшість членів комісії обурив факт перешкоджання діяльності спостерігача та безпідставна відмова у праві спостерігати за перебігом виборчого процесу. Однак деякі члени комісії не вбачали у діях голови РВК порушень, що й спричинило майже двогодинну дискусію.

На розгляд комісії було винесено два проекти Постанови: про задоволення скарги і визнання дій Олени Болєлової порушенням прав спостерігача, та про відмову у задоволенні скарги, запропоновану головою комісії Павлом Гивелем (політична партія «Опозиційний блок»).

Після пояснень Олени Болєлової, декілька членів комісії висловили свої позиції з цього питання. Олександр Малий (політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), автор проекту Постанови про задоволення скарги, зазначив, що відповідно до Закону, увесь виборчий процес є публічним і відкритим, а формування ДВК, як один з етапів виборчого процесу також має проходити із наданням можливості спостерігачам фіксувати його перебіг. «Є поняття «законність виборів», а є поняття «легітимність виборів». Так от оці офіційні спостерігачі, які працюють на виборах, працюють саме на легітимність. Вони забезпечують відкритість процесу для громадян, тобто для того, щоб навіть ті виборці, кандидати яких набрали менше голосів, довіряли цьому процесу. А скажіть, будь ласка, якщо комісії не будуть допускати спостерігачів, які мають офіційний статус, на дуже важливі етапи виборчого процесу, це буде легітимно з точки зору криворіжців? Я вважаю, що ні», – звернувся до присутніх Олександр Малий.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Лариса Бокій («Об’єднання «САМОПОМІЧ») зазначила, що Закон передбачає невичерпний перелік прав офіційного спостерігача, на відміну від обмежень його діяльності, тому не можна розглядати право присутності на засіданнях, прямо передбачене Законом, як єдину можливість для спостерігача брати участь у виборчому процесі.

Вікторія Шелевицька («Об’єднання «САМОПОМІЧ»), звертаючись до голови Тернівської РВК наголосила: «Виборчий процес є відкритим, і тому у нас і виникає питання: а можливо там щось і відбувалося, чому саме і не був допущений спостерігач. На Вашу думку, нічого не відбувалося, ніхто не приніс подання, і Ви вважаєте, що його присутність була необов’язкова. А можливо, ви якісь дії чинили з тими поданнями, які були раніше подані, чи щось іще робили. І щоб не виникало таких припущень, за цим повинен спостерігати спостерігач, зареєстрований і допущений нашою виборчою комісією до цього процесу».

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Цікаво, що і Павло Гивель, який вніс проект Постанови про відмову в задоволенні скарги, і Валентин Орлов, який в подальшому підтримав цей проект визнали, що голова Тернівської РВК вчинила неправильно. «В даному випадку ми маємо ситуацію, яка неоднозначно прописана в Законі. Я чесно не міг навіть передбачити, що публічність і відкритість виборчого процесу не передбачає якоїсь норми, яка прямо надавала б можливість офіційному спостерігачеві бути присутнім не тільки на засіданнях, а й на кожному етапі виборчого процесу. Ця норма мала б бути відображена в 66 статті Закону, Тому я хочу звернути увагу, що Олена Миколаївна буквально розуміє якусь норму, але це не виправдовує її абсолютно і я вважаю, що треба було допустити офіційного спостерігача. Сподіваюся, вона для себе зробить висновок і такого надалі не буде», – наголосив Валентин Орлов (Індустріальна партія)

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Таким чином, на голосування голова комісії Павло Гивель поставив почергово два проекти Постанов. Внесений ним проект Постанови не набрав необхідну кількість голосів, після чого за основу прийняли проект Постанови про задоволення скарги. Павло Гивель спробував внести на розгляд пропозицію викласти пункт 2 в редакції, яка б не передбачала визнання невиконання Оленою Болєловою обов’язків члена комісії, однак його пропозицію члени комісії не підтримали.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

У результаті, комісія прийняла в цілому Постанову № 74, відповідно до якої скаргу задоволено частково, визнано дії  Болєлової Олени Миколаївни такими, що не відповідають вимогам Закону та порушують права і законні інтереси суб’єкта виборчого процесу та встановлено невиконання головою комісії покладених на неї обов’язків члена виборчої комісії. Також, у мотивувальній частині Постанови зазначено: «недопущення з боку будь-якої особи офіційного спостерігача до спостереження за здійсненням суб’єктами виборчого процесу виборчих процедур, передбачених Законом «Про місцеві вибори», суперечить засадам публічності і відкритості виборів».

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.