У понеділок, 28 березня, районні в місті виборчі комісії закінчили прийом протоколів про встановлення результатів голосування від дільничних виборчих комісій й передали їх до Криворізької міської виборчої комісії. Процес передачі вийшов досить тривалим через чималу кількість помилок у протоколах й необхідність їх уточнення.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА, що перебували у приміщенні районних в місті виборчих комісій під час прийому протоколів, зафіксували неодноразові повернення протоколів ДВК на уточнення.

Зокрема, ДВК №121506 (Дзержинський р-н) попередньо вже була направлена на уточнення протоколу про підрахунок голосів. Коли представники комісії повернулися до РВК з уточненими даними, у протоколі даної ДВК була виявлена єдина помилка - не написано в уточненому протоколі слова «уточнений». РВК колегіально прийняла рішення та спитала думку спостерігачів, і надала комісії право дописати в протоколі слова «уточнений» у приміщенні РВК. На питання, що робити з іншими примірниками протоколу, де не буде написано слова «уточнений», голова РВК відповіла, що комісія потім допише слово «уточнений» і на інших примірниках. Після дописування головою ДВК в протоколі слова «уточнений» РВК ухвалила рішення і прийняла документи даної ДВК.

Також двічі направлялася на уточнення ДВК№121495 (Дзержинський р-н). Вдруге цю комісію відправили на уточнення через те, що у протоколі з позначкою «уточнений» не написано кількість примірників протоколів.

В Інгулецькій РВК на уточнення протоколу було відправлено ДВК№121616. Причина – в протоколі було вказано, що проголосувало 958 виборців, а мало бути 938.

Також в цьому районі на уточнення через розбіжності в цифрах відправляли комісію ДВК №121631.

Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, рішенням районних виборчих комісій через неточності або розбіжності на уточнення протоколів направлялися також ДВК №121720, №121727, №121724 (Тернівський р-н), ДВК №121554, №121563, №121604 (Жовтневий р-н), ДВК №121672, №121661, №121687, №121629, №121678 (Саксаганський р-н).

Крім того, по ДВК №121606 (Жовтневий район) районною в місті виборчою комісією було прийнято рішення про перерахунок голосів після прийому інших дільниць.

Загалом, уточнювати протоколи довелося по майже 30 виборчих дільницях.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих