В неділю, 14 лютого , на черговому зібранні народного віче у Кривому Розі громадські активісти намагались визначитись зі своїми вподобаннями відносно потенційних кандидатів на посаду мера. Незважаючи на те, що віче не позиціонується як один із заходів політичної агітації, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА змогли дізнатись про тематику події завдяки листівці, яка крім запрошення містила  ще й заклик  не підтримувати на позачергових виборах чинного міського голову Юрія Вілкула.

lystivka viche 14.02

Вкотре зібравшись біля пам’ятника козаку, на площі біля міськвиконкому,   присутні жителі міста обговорювали з  організаторами найактуальніше питання - висування єдиного кандидата від партій, які позиціонують себе як опоненти «Опозиційного блоку».

Після короткої вступної промови, в якій присутніх криворожан закликали єднатися у своєму виборі, кого б не було затверджено кандидатом, громадський активіст Інна Іванченко повідомила,  що вчора, 13 лютого, у Харкові на конференції політичної партії “Об'єднання “Самопоміч” кандидат від згаданої політичної сили на посаду міського голови Кривого Рогу на попередніх виборах Юрій Милобог запропонував висунути до боротьби за мерське крісло  народного депутата України від політичної партії “Об'єднання “Самопоміч” Семена Семенченка, котрий приймав активну участь в післявиборчих подіях у місті.

Ця новина викликала неоднозначну реакцію присутніх. Думки розділились. Частина громади наполягала на недоцільності заміни кандидата, друга завзято підтримала ідею висування Семена Семенченка.

Місцевий активіст Руслан Бондаренко, висловлюючи свою позицію,  наголосив, що останнє слово у визначенні кандидатури на посаду міського голови від “Самопомочі” буде за місцевим осередком партії і, на його думку, саме їхню пропозицію має підтримати віче.

Натомість представник місцевого осередку партії “Вітчизна” Анатолій Корник зазначив, що їхня політична сила в якості “єдиного кандидата” підтримає Семена Семенченка.

Сам  Семенченко спілкувався з віче у телефонному режимі і наголосив на тому, що пропозиція висунути його кандидатом надійшла саме від Юрія Милобога:

“Вчора на з'їзді вийшов Юрій Милобог і першою його заявою, котра здивувала не лише мене, вона здивувала і представників Криворізького осередку “Самопомочі”,  оскільки, судячи з їх реакції, вони скоріше за все не знали про таке рішення.  Він не поговорив зі мною ні до ,ні після з'їзду, я не знаю причини ,через яку він вчинив саме так, але я думаю ,що на нього чиниться колосальний тиск і фактично на нас чекають не вибори, а війна. Тому я поки що не давав згоди на висування моєї кандидатури, це за проханням Милобога зробив з'їзд “Самопомочі”.

 Пан Семенченко підкреслив, що ,не отримавши згоди громади Кривого Рогу, він не буде  балотуватись на посаду очільника міста: «Рішення стосовно цієї пропозиції Юрія Милобога я прийматиму лише після того, як я пораджусь з вами»

В решті решт організатори віче закликали громадян не робити поспішних висновків та не сваритись між собою, а натомість прийняти зважене рішення стосовно того ,кого вони підтримають в якості «єдиного кандидата»

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з чинним законодавством про місцеві вибори, висування кандидатів на посаду міського голови розпочинається не раніше ,як за 34 дні до дня голосування, тобто 22 лютого 2016. Агітація ж за чи проти тих чи інших кандидатів може бути розпочата з дня наступного за днем реєстрації його, як кандидата і набуття статусу учасника виборчого процесу. Однак, саме завдяки народним віче і їх висвітленню у місцевих ЗМІ, на даний момент серед виборців вже широко поширюється інформація про потенційних кандидатів на посаду міського голови, що у випадку їх реєстрації може розцінюватись, як ведення агітації поза термінами встановленими Законом України «Про місцеві вибори».

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.