Станом на 31 серпня у Харкові зареєстровано 1 млн 78 тис 847 виборців. Про це інформують представники Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Відповідно до даних сайту Державного реєстру виборців, в Харківській міській громаді проживає 1 млн 78 тис. 847 виборців, з них 1 млн 23 тис. 492 виборця мають виборчу адресу. Слід зазначити, що станом на 31 липня 2021 року в місті було зареєстровано 1 млн 79 тис. 826 виборець, тобто фактична кількість зменшилась близько на тисячу виборців за місяць.

Найбільша кількість виборців зареєстрована в Московському районі – 216 тис. 365, найменшими ж є Основ’янський та Холодногірський райони, в яких проживає 70 тис 511 та 68 тис 904 виборців відповідно.

Індустріальний район – єдиний у місті, де за місяць збільшилася кількість виборців – з 118 тис. 765 до 118 тис. 816.

Всього з 1 липня 2020 року по 30 серпня 2021 року 1 595 осіб змінили свою виборчу адресу й будуть голосувати в Харкові, 1426 осіб вибули та 760 осіб змінили виборчу адресу в межах громади.

До 16 вересня включно виборці можуть подати до органу ведення Державного реєстру виборців заяви про зміну виборчої адреси.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» звернення щодо зміни виборчої адреси може бути подане виборцем до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на територію, до якої віднесено виборчу адресу, на яку змінюватиметься поточна виборча адреса виборця, не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму, що проводяться на території, в межах якої виборець просить визначити його виборчу адресу.

Змінити виборчу адресу можна зробити двома способами: подавши паперову заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців особисто (чи через уповноважену особу) або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» за наявності електронного підпису. Детальний алгоритм зміни виборчої адреси від ОПОРИ за посиланням: https://l.oporaua.org/vyborcha-adresa.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» в разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]