У Чернівцях на дільниці №730543 виборець, прийшовши голосувати, виявив, що навпроти його прізвища вже стояв підпис.  Про це повідомляє спостерігачка ОПОРИ.

Чоловік припустив, що підпис замість нього міг поставити його син. Члени комісії запропонували йому зателефонувати до сина, щоб спитати про це, втім виборець сказав, що не має при собі телефону.

За словами спостерігачки ОПОРИ, голова комісії кілька разів кудись телефонувала та питала, що потрібно робити. Після чого, не перериваючи голосування, запропонувала членам ДВК проголосувати за те, щоб виборець поставив підпис замість свого сина та отримав бюлетень. 7 членів з 9 підтримали це рішення, решта утримались. Виборець розписався за свого сина, отримав бюлетень та проголосував.

Пізніше на дільницю прийшов син цього виборця, який захотів проголосувати, однак члени ДВК заявили, що його підпис та підпис його батька уже є у списку виборців. Чоловік заявив, що він прийшов на дільницю уперше, та попросив видати йому бюлетень. Члени ДВК запропонували йому викликати поліцію, але чоловік покинув дільницю.

Через деякий час на дільницю прийшов інший син виборця і влаштував скандал щодо цієї ситуації, знімав членів ДВК та спостерігачів на камеру. Згодом на дільницю повернувся батько у супроводі юриста та працівника поліції. Голова ДВК та член ДВК, який видавав бюлетені вказаним виборцям, зі свого боку викликали юристів. На дільницю також приїхав член ТВК, якому ймовірно телефонувала голова ДВК перед голосуванням комісії. Працівники поліції взяли пояснення у всіх учасників конфлікту, в тому числі і члена ТВК.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, ймовірно тут мова йде про те, що члени виборчої комісії при видачі бюлетенів виборцям із однаковими прізвищами та однаковою виборчою адресою припустилися помилки і запропонували виборцю поставити підпис у помилковій графі. Більш зрозумілим стане ситуація, коли всі її учасники нададуть пояснення.

Нагадаємо, якщо буде встановлено умисне вчинення злочину, спрямованого на отримання бюлетеня виборцем, який не має право його отримувати, голосування виборцем більше одного разу, то такі дії підлягають кваліфікації за ч.1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України. Згідно ч. 1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або надання виборцю, учаснику референдуму заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, незаконне опускання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі до виборчої скриньки - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Частина 3 цієї ж статті перебачає, що діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, кандидатом, членом виборчої комісії чи членом комісії з референдуму, довіреною особою кандидата, уповноваженою особою політичної партії, представником організації партії у виборчій комісії, уповноваженою особою суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, членом ініціативної групи референдуму, офіційним спостерігачем, або якщо такі дії призвели до неможливості проведення підрахунку голосів на виборчій дільниці чи дільниці з референдуму чи до визнання голосування на виборчій дільниці або дільниці референдуму недійсним, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Також, як зазначає юристка ОПОРИ, комісія не могла ставити на голосування питання видачі бюлетеня виборцю, адже згідно ч.1.ст. 36 Кодексу проведення голосування виборців не є засіданням дільничної виборчої комісії.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)