Якою була агітаційна активність кандидатів напередодні другого туру виборів у Чернівцях - про це розповіли представники ОПОРИ у Чернівецькій області під час пресконференції.  Вони зазначили, що  період між першим та другим туром був відносно спокійним, агітаційна кампанія обох кандидатів характеризувалася низькою інтенсивністю публічних заходів і обмежувалася поширенням агітаційних матеріалів на зовнішніх рекламних носіях, цілеспрямованим використанням інструменту політичної реклами в соціальних мереж та піар на державних коштах. 

 

Робота ТВК та результати голосування

Після завершення дня голосування, Чернівецька міська ТВК прийняла рішення про перерахунок голосів виборців на 19 дільницях. Члени міської комісії перераховуватимуть бюлетені із виборів до певної ради або одночасно кількох рад, а також з виборів міського голови. Так, бюлетені з виборів до міської ради, районної ради та чернівецького міського голови перераховуватимуться з дільниць №730080, 730274, 730446, 730447, 730449, 730455, 730471, 730475, 730487, 730497, 730511, 730512, 730516, 730527, 730543, 730544, 730548, 730550, 730556. Бюлетені з виборів до обласної ради – з дільниць № 730446, 730449.

«Уже під час перерахунку бюлетенів до районної ради із виборчої дільниці №730274 (село Чорнівка) визнали дійсними лише 4, при  цьому 537 – недійсні. Приводом для перерахунку стало пошкодження пакування виборчої документації при транспортуванні від дільниці до приміщення ТВК», –  про це розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА  в Чернівецькій області 

8 листопада, через два дні після кінцевого терміну для оголошення результатів виборів, члени чернівецької міської ТВК проголосували за рішення про перерахунок ще близько 40 дільниць (окрім них на перерахунку залишаються ще 11 дільниць). Із відповідною заявою до ТВК звернувся Олександр Маркідонов, уповноважена особа «Партії чернівчан». 8 із 11 присутніх членів ТВК проголосували «за» перерахунок. Відповідно до заяви Олександра Маркідонова причина перерахунку – те, що виборча комісія лише прийняла бюлетені із цих 40 дільниць на зберігання, але вони не були передані комісії під час засідання. 10 листопада на своєму засіданні Центральна виборча комісія за скаргою місцевого осередку партії, який є учасником виборчого процесу, скасувала рішення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок бюлетенів на сорока виборчих дільницях та зобов’язала комісію завершити підрахунок бюлетенів і встановити результати голосування до 24:00 11 листопада.

Ввечері 11 листопада Чернівецька міська ТВК прийняла рішення про призначення повторного голосування з виборів міського голови Чернівців  на 29 листопада. Також комісія встановила форму виборчого бюлетеня.

У «другому турі» за посаду міського голови Чернівців змагатимуться Роман Клічук («Єдина альтернатива») та Віталій Михайлішин («Команда Михайлішина»). Вони набрали відповідно 27,23% (15 317 голосів) і 21,31% (11 988 голосів).

Щодо політичних партій, то лідирують висуванці від місцевої політичної партії «Єдина Альтернатива», які отримали понад 20% голосів. До міської ради проходять політичні партії, які набрали понад 5% голосів виборців:

  • «Єдина альтернатива» – 20, 28%;
  • «Команда Михайлішина» – 11,79%;
  • «Європейська Солідарність» – 10,36%;
  • «Пропозиція» – 9,86%;
  • «Слуга народу» – 9,06%;
  • «Народний контроль» – 7,88%;
  • «Рідне місто» – 5,1%.

За підсумками голосування, у Чернівецькій обласній раді 5% бар'єр долають такі партії:

  • «Опозиційна платформа – За життя» – 6,91%;
  • «Слуга народу» – 15, 06%;
  • «За майбутнє» – 6,06%;
  • «Європейська Солідарність» – 10,67%;
  • «Єдина Альтернатива» – 11,03%;
  • «Батьківщина» – 11,12%;
  • «Аграрна партія» – 7,26%;
  • «Народний Контроль» – 7,06%

«Ми сподіваємося, що на день голосування на ТВК критичних проблем не буде, як це було  раніше. Особливо це стосується кворуму та питань, які виникали із процесом підрахування голосів виборців. Особливо, зважаючи на те, що цього разу у членів територіальної виборчої комісії буде менше часу на підрахунок і  встановлення результатів виборів»

Піар на державних коштах

Кандидат на посаду міського голови Чернівців від «Команди Михайлішина» та чинний депутат міської ради від «Рідного міста» Віталій Михайлішин 23 листопада на сесії Чернівецької міської ради ініціював рішення про виділення грошей малозабезпеченим чернівчанам. Депутати проголосували за таке рішення. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Відповідно до змін та доповнень муніципальної програми «Захист» усім малозабезпеченим мешканцям Чернівців роздаватимуть по 1000 гривень допомоги. Таке рішення прийняла 23 листопада Чернівецька міська рада, каденція якої завершується. Ініціатором рішення став кандидат на посаду міського голови та чинний депутат Віталій Михайлішин.

Щоб спростити порядок виплати коштів, Віталій Михайлішин під час сесії запропонував видавати кошти за заявою від малозабезпечених чернівчан. Це може свідчити про ймовірний піар за рахунок коштів бюджету міста.

Порушення норм встановлення зовнішньої агітації

У п'ятницю, 20 листопада, спостерігач ОПОРИ зафіксував розміщення сітілайтів вбудованих у конструкцію зупинок громадського транспорту з агітаційними плакатами на користь Віталія Михайлішина. Сітілайти із зображенням кандидата із зазначеним на них лозунгом «Віталій Михайлішин, народний мер!» зафіксовані на зупинках громадського транспорту за адресами: Проспект Незалежності, 48 та Проспект Незалежності, 107.

Реклама у соціальній мережі «Фейсбук»

Залучитися підтримкою користувачів Facebook у період між двома турами, використовуючи інструмент політичної реклами, намагалися обидвоє кандидатів – і Роман Клічук, і Віталій Михайлішин. У період між 25 жовтня та 24 листопада вони опублікували на своїх Facebook-сторінках 17 рекламних дописів і витратили понад 5 тисяч доларів. Окрім того, чернівецькі ЗМІ та місцеві сторінки активно долучалися до реклами чи антиреклами одного з кандидатів. Найактивнішим серед усіх був телеканал «Чернівецький промінь», який витратив на такого роду рекламу понад 6 тисяч доларів. Партія «Єдина Альтернатива» витратила понад 800 доларів на рекламні дописи у а підтримку свого висуванця Романа Клімчука.

Також читайте: Звіт ОПОРИ щодо повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови 29 листопада та аналіз судових рішень

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)