29 листопада відбудеться повторне голосування у Чернівцях, де обиратимуть міського голову. Залучитися підтримкою користувачів Facebook у період між двома турами, використовуючи інструмент політичної реклами, намагалися обидвоє кандидатів – Роман Клічук від «Єдиної Альтернативи» та Віталій Михайлішин від «Команди Михайлішина». У період між 25 жовтня та 24 листопада вони опублікували на своїх Facebook-сторінках 17 рекламних дописів і витратили понад 5 тисяч доларів. Окрім того, чернівецькі ЗМІ та місцеві сторінки активно долучалися до реклами чи антиреклами одного з кандидатів.

Кандидат на посаду міського голови Чернівців Віталій Михайлішин витратив на рекламу в Facebook 4902 долари та опублікував 16 рекламних постів. Його опонент Роман Клічук витратив 527 доларів, прорекламувавши один допис.

Політична партія «Єдина Альтернатива» купувала рекламу у Facebook на підтримку свого висуванця Романа Клімчука 11 разів, витративши при цьому 848 доларів.

У період між двома турами активно використовували інструмент політичної реклами у соціальній мережі Facebook і сторінки онлайн-ЗМІ та прихильників/противників певних політичних сил. Так, «Чернівецький промінь» витратив 6416 доларів на 22 рекламних дописи, основний посил – дискредитація Романа Клічука та підтримка Віталія Міхайлішина.

Адміністратор сторінки «Тонкота Любімого автора» зробив 7 політично забарвлених дописів, метою яких була дискредитація Романа Клічука. На таку антирекламу кандидата адміністратор витратив 951 долар.

Facebook-група під назвою Stop Клічук рекламувала один допис, на що витратила 322 долари, основна мета – дискредитація Романа Клічука. Stop Клічук v.2 ще одна група, метою якої є поширення негативної інформації про Романа Клічука. Ця група зробила 3 рекламних повідомлення, потративши на них загалом 298 доларів.

  

 

На чернівецькому сайті Букінфо було розміщено новину, в якій помічена дискредитація Віталія Михайлішина. На рекламу цієї новини зі сторінки видання у Facebook витрачено 190 доларів.

Анонімне опитування на сторінці «Думка чернівчан» рекламувалося 4 рази, витрачено на його просування 110 доларів. Разом із гугл-формою для опитування, прикріплено і відповіді, де демонструється те, що один із кандидатів, а саме Роман Клічук отримав понад 75% голосів респондентів.

Онлайн-ЗМІ «Шпальта» зробила 11 рекламних дописів, в яких підтримала Романа Клічука, витративши на рекламу 108 доларів.

У групі «Стосується кожного» двічі було рекламовано дописи, які містили дискредитацію Віталія Михайлішина, витрати – близько 100 доларів.

Про те, яку політичну рекламу в Facebook бачили буковинці з початку виборчої кампанії читайте у попередньому матеріалі ОПОРИ.

Згідно зі статтею 1 Закону України “Про рекламу” політична реклама – інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Нагадаємо, що за допомогою сервісу ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)