26 листопада в Індустріальному районному суді розглядалася адміністративна справа за позовом спостерігача ОПОРИ до ДВК виборчої дільниці №121276.

ОПОРА повідомляла, що в день повторного голосування у Дніпрі спостерігача ОПОРИ видалили із засідання ДВК виборчої дільниці №121276, а поліцію не пускали до приміщення, в якому розташовувалась дільниця. Тож, спостерігач ОПОРИ вимагав визнати рішення ДВК протиправним та скасувати його. Суд своїм рішенням задовільнив вимоги спостерігача ОПОРИ, а також  постановив стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з ДВК №121276 м. Дніпра в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 840, 80 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 64 Виборчого кодексу суб’єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу, до суду в порядку, встановленому  Кодексом адміністративного судочинства України. Відповідно до ч. 5 ст. 273 КАС України рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.