Незважаючи на неточності, виявлені в протоколі Хмельницької міської ТВК з виборів депутатів обласної ради на виборчому окрузі №6, апеляційний суд відмовив позивачеві, кандидатові у депутати Хмельницької обласної ради від ВО «Батьківщина», у задоволенні вимоги щодо зобов’язання Хмельницької обласної ТВК внести зміни до протоколу про результати виборів депутатів Хмельницької обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі. За твердженням суду, на нинішньому етапі виборчого процесу це зробити неможливо. Натомість сам кандидат повідомив ОПОРІ, що використав ще не всі інструменти для захисту свого права бути обраним.

19 листопада Хмельницький окружний адміністративний суд розглянув позов кандидата у депутати Хмельницької обласної ради Вячеслава Антонюка до Хмельницької міської та Хмельницької обласної територіальних виборчих комісій. У позовній заяві кандидат вказував на неточності, допущені міською ТВК при складанні уточненого протоколу про підсумки голосування з виборів депутатів Хмельницької обласної ради в межах виборчого округу №6. Відтак позивач просив визнати протиправним рішення ТВК, оформлене зазначеним протоколом, та зобов’язати міську ТВК виправити усі неточності в протоколі шляхом складання нового уточненого протоколу, а Хмельницьку обласну ТВК розглянути новий уточнений протокол і на його підставі внести зміни до протоколу про результати виборів депутатів Хмельницької обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Розглянувши позов, суд встановив наявність розбіжностей в підрахунках голосів виборців, які підтримали територіальний виборчий список обласної організації ВО «Батьківщина». Так, в пункті 14 протоколу міської ТВК, де зазначається сумарна кількість голосів виборців, які підтримали територіальні виборчі списки всіх місцевих організацій політичних партій у межах територіального виборчого округу, вказано 80 688 голосів. Водночас в результаті ручного підрахунку суд з’ясував, що це число має становити 80 687 голосів. 

Суд також встановив у протоколі розбіжність  у 200 голосів щодо кількості голосів виборців, які підтримали Хмельницьку обласну організацію політичної партії ВО «Батьківщина» (пункт 15 протоколу). Таку ж невідповідність у 200 голосів судом було виявлено при підрахунку кількості голосів виборців, які підтримали весь список партії, не підтримавши окремого кандидата (пункт 16 протоколу).

З огляду на встановлене суд задовольнив позов кандидата, зобов’язавши, зокрема, міську ТВК виправити усі неточності в протоколі шляхом складання нового уточненого протоколу, а Хмельницьку обласну ТВК розглянути новий уточнений протокол і на його підставі внести зміни до протоколу про результати виборів депутатів Хмельницької обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Однак Хмельницька обласна ТВК звернулася до Сьомого апеляційного адміністративного суду з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції. Своєю постановою від 23 листопада 2020 року апеляційний суд скаргу частково задовольнив: відмовив кандидату в задоволенні вимог щодо зобов’язання міської ТВК транспортувати новий протокол до обласної ТВК та зобов’язання обласної ТВК розглянути цей протокол і внести зміни в протокол про результати виборів депутатів Хмельницької обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Аргументували відмову тим, що виборче законодавство не передбачає внесення змін до протоколу про результати виборів депутатів облради на цьому етапі виборчого процесу. Апеляційний суд також зазначив, що норми чинного виборчого кодексу не передбачають обов'язку та порядку транспортування протоколу саме з позначкою «Уточнений», а обласна ТВК не вчиняла жодних дій на порушення прав позивача у справі. При цьому апеляційна інстанція залишила без змін рішення суду першої інстанції в частині зобов’язання міської ТВК виправити усі неточності в протоколі шляхом складання нового уточненого протоколу.

Як пояснив ОПОРІ голова Хмельницької обласної ТВК Віталій Афадєєв, рішення Хмельницького окружного адміністративного суду, частково залишене без змін Сьомим апеляційним адміністративним судом, на  результати виборів не впливає.

«Апеляційний суд прямо зазначив, що внесення змін до протоколу про результати виборів на цьому етапі законом не передбачено. Суд нас ні до чого не зобов’язував, рішення суду нас не стосується. А в тій частині, яка лишилася чинною, стосується тільки міської комісії. Ми продовжуємо виборчий процес, реєструємо обраних депутатів», – зауважив голова обласної ТВК.

По коментар ОПОРА також звернулася до голови Хмельницької міської ТВК Віталія Шведа.

«Ми будемо виконувати рішення суду. Але це абсолютно ніяк не вплине на результати виборів», – повідомив комунікаційниці ОПОРИ голова міської ТВК та додав, що в рішенні суду не вказано, що саме має уточнити міська ТВК, тож вони будуть з’ясовувати, можливо, звертатимуться за роз’ясненнями до судів.

Сам кандидат і позивач у справі Вячеслав Антонюк розповів ОПОРІ, що, попри те що рішення апеляційної інстанції є остаточним і не підлягає оскарженню, він і далі відстоюватиме своє право бути обраним.

«Ми зараз працюємо в цивільному процесі і використовуємо всі засоби, щоб довести справедливість до логічного кінця. На сьогодні ми ще не використали всі засоби захисту своїх конституційних прав. Постанова апеляційної інстанції повернула нас до ситуації станом на 19 листопада, коли суд прийняв рішення зобов’язати обласну ТВК встановити дійсні результати виборів, взявши до уваги уточнений протокол міської ТВК», – говорить Вячеслав Антонюк.

За словами кандидата, відмова апеляційної інстанції в задоволенні його позовних вимог є необґрунтованою, а ситуація, що склалася з огляду на постанову апеляційного суду, може вважатися небезпечним прецедентом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)