Члени  Шевченківської районної у місті Полтава ТВК провели повторний підрахунок голосів по дільниці відповідно до рішення апеляційного суду, який частково задовольнив апеляційну скаргу кандидата у депутати Полтавської міськради Віталія Сьоміка («Слуга народу»), та постанови ЦВК, що рекомендувала членам комісії виконати судове рішення. Втім, представник політичної партії знову поскаржився на повторний підрахунок. Адже вважає, що члени Шевченківської ТВК все одно не врахували голоси усіх виборців дільниці № 531236.

17 листопада з’явилася постанова, у якій Другий апеляційний адмінсуд Харкова частково задовольнив апеляційну скаргу кандидата у депутати Полтавської міськради Віталія Сьоміка («Слуга народу»). Суд постановив скасувати рішення Шевченківської районної у місті Полтава  ТВК щодо визначення підсумків голосування на виборчій дільниці №531236, оформлене 9 листопада після повторного підрахунку голосів.

За рішенням апеляційного суду, комісія мала вкотре здійснити повторний підрахунок голосів на вказаній дільниці з безпосереднім дослідженням виборчої документації, що перебувала у Полтавській міській ТВК. Міська комісія, відповідно, повинна була надати районній у місті необхідну документацію.

На засіданні ЦВК 21 листопада постановили частково задовольнити скаргу Віталія Сьоміка, подану до комісії 19 листопада, та виконати рішення Другого апеляційного адмінсуду Харкова. Зокрема, Полтавська міська ТВК мала передати Шевченківській районній у місті мішок з непорахованими бюлетенями, що помилково був доправлений до приміщення міської комісії. Члени районної ТВК, відповідно, повинні були провести черговий повторний підрахунок голосів по ВД № 531236 (вул. Європейська, 100), врахувавши усі наявні виборчі бюлетені.

24 листопада у залі засідань Шевченківської ТВК провели повторний підрахунок голосів по вказаній дільниці, дослідивши і документацію зі згаданого мішка. При цьому 181 бюлетень віднесли до таких, що не підлягають врахуванню, адже на них не був прописаний номер виборчої дільниці, а лише була печатка ДВК.

Представник політичної партії «Слуга народу» у Шевченківській районній у м. Полтава ТВК Олександр Скрипай відразу ж поскаржився членам комісії на неправомірність таких дій. «На цих бюлетенях через технічну помилку не був вказаний номер ДВК. Хоча стояла печатка… на якій чітко зазначений номер відповідної ДВК» — йдеться у скарзі. Тому представник політсили просить у членів ТВК вчергове провести повторний підрахунок голосів по дільниці, цього разу врахувавши голоси, віддані у згаданому 181 бюлетені.

«Частина 25 статті 250 Виборчого кодексу України чітко визначає, які бюлетені підлягають врахуванню. Якщо є тільки печатка ДВК, але не вписаний номер дільниці — це вже порушення» — прокоментував ОПОРІ голова Шевченківської районної у м. Полтава ТВК Олег Шевченко.

Коли уточнений протокол Шевченківської районної ТВК розглянуть на засіданні Полтавської міської комісії, на момент написання матеріалу відомо не було.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)