Кампанія перед повторним голосуванням у Львові та Дрогобичі була напруженою та з елементами “чорного піару”. Ця тенденція спостерігалася і у день голосування. А саме під час використання мобілізаційних технологій для підняття явки виборців. Явка виборців у місті Львові виявилася високою. І склала 38,67%. В день голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували низку порушень: спроби голосувати без паспорта, за межами кабінки, фотографування бюлетенів, видача бюлетенів одним членом комісії. Однак, ці випадки не мали масштабного та системного характеру. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 23 листопада у Львові.

Після дня голосування 25 жовтня, спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди, сітілайти, куби, плакати кандидатів, які вийшли у так званий “другий тур”: Андрій Садовий (“Мер добрих змін”, “Садовий мій мер”), Олег Синютка (“Львів - місто, де хочеться жити”, “Олег Синютка наш мер”), Андрій Веселий (“Сильна громада - нові можливості”, “Андрій Веселий - підприємець, голова Благодійного фонду), Тарас Кучма (“Не втрать здобуте”, “Підтримую Кучму”, “Разом ми сила”). Зауважимо, що не всі плакати мали вихідні дані і часто були розміщені з порушенням правил благоустрою. Агітатори Андрія Садового також розповсюджували партійну газету, календарі, буклети, дитячі розмальовки, колядники. А Олега Синютки - газети та журнал “Визвольна боротьба” з світлиною Синютки.

“Конкуренти використовували усі можливості до останньої хвилини, продовжуючи агітувати навіть у “день тиші” та день голосування. Зокрема через соцмережі, які в нас не регулюються. Спостерігачі ОПОРИ фіксували й агітаційні матеріали, які можна трактувати, як приховану агітацію. Коли стилістика, айдентика нагадувала рекламні матеріали певних кандидатів. Тут можна говорити, як про приховану рекламу зі сторони Олега Синютки, Андрія Садового, так і Андрія Веселого і частково Тараса Кучми. Емоційність кампанії, високий градус конкуренції провокувало використання технології “чорного піару” штабами усіх навіть кандидатів. Тут можна і згадати газети без вихідних даних, які імітували інформаційний бюлетень Андрія Садового. Це і проплачені ролики у соціальних мережах. У Дрогобичі був випадок, коли Андрій Веселий начебто виявив автомобіль, який поширював про нього матеріали з елементами чорного піару”, - розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області.

Усі четверо учасників повторного голосування проводили агітацію у соціальних мережах. З 2 серпня по 19 листопада зі сторінки Олег Синютки було опубліковано 156 постів на суму орієнтовно від 22 856 до 38 944 доларів. Більшість постів оплачувала “Європейська Солідарність Львів”, навіть в час відкритого рахунок виборчого фонду кандидата. З пабліку Андрія Садового впродовж цього ж часу рекламувалося 123 дописи. Орієнтовна сума витрат від 20 823 до 33 677 доларів. Їх оплачував Садовий особисто. З пабліку Тараса Кучми рекламувалося 50 дописів. За них Кучма особисто заплатив з власного виборчого фонду орієнтовно від 250 до 5 150 доларів. Натомість зі сторінки Андрія Веселого рекламувалося 75 постів на суму орієнтовно від 6 975 до 14 325 доларів. Їх оплачував Денис Перепелицин.

Олег Синютка, Андрій Садовий та Андрій Веселий проводили особисті зустрічі з виборцями в рамках кампанії “від дверей до дверей”.

Двічі перед повторним голосуванням до Львова приїжджав Петро Порошенко і агітував за Олега Синютку. ВІП-агітаторами Синютки також були чинні і колишні народні депутати, колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко, ексміністр інфраструктури Володимир Омелян. А в “день тиші” 21 листопада, місто Дрогобич відвідав міський голова Києва Віталій Кличко. Його супроводжував чинний міський голова, а також кандидат на посаду очільника Дрогобицької міської територіальної громади Тарас Кучма. Хоча Кличко відкрито не агітував за Кучму, але візит можна розцінювати як прояв підтримки перед днем повторного голосування 22 листопада, який має ознаки прихованої агітації. 

Координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області зазначив, що випадків непрямого підкупу виборців у Львові спостерігачі ОПОРИ не фіксували. “Натомість кандидат на посаду Дрогобицького міського голови Андрій Веселий у День пам'яті померлих  організував для мешканців міста безкоштовний додатковий транспорт на кладовище. На автобусах були наліпки “Андрій Веселий”. Згодом за ініціативи кандидата Веселого декілька перевізників погодилися зробити знижку для пенсіонерів на міжрайонні маршрути. За наявності пенсійного посвідчення люди літнього віку оплачували за проїзд у транспорті лише 50%. Така акція, за словами Андрія Веселого, має тривати до кінця року у зв'язку з епідемією коронавірусу”, - додав вiн.

Апогеєм протистояння між кандидатами у період між двома турами стали дебати. Після гучних заяв, постів у соцмережах та тролінгу одне одного Андрій Садовий та Олег Синютка  таки зустрілися він-на-віч. Натомість Тарас Кучма та Андрій Веселий не провели повноцінних дебатів. Кучма мав монолог на суспільному мовнику, а Веселий -  на площі у місті Дрогобичі.

У день голосування двоє виборців на ДВК №462083 та №462012 (місто Львів) фотографували бюлетені у кабінках для голосування. А на дільниці №461998 (місто Львів) один із виборців вкинув у скриньку два бюлетені. Виборець швидко покинув приміщення дільничної виборчої комісії. Щодо виявленого факту спостерігачка мережі ОПОРА повідомила у поліцію і написала заяву.

У місті Дрогобич біля одного з будинків у центрі міста було зафіксовано близько 100 молодиків, які приїхали на двох автобусах із львівськими номерами. Вони розповіли спостерігачам ОПОРИ і поліції, що планують охороняти виборчі дільниці і є журналістами. На підтвердження останнього факту показали посвідчення видання “Нова пора”. Згодом кандидат на посаду очільника Дрогобицької міської територіальної громади Андрій Веселий повідомив, що ці люди були біля його штабу і стежитимуть, щоб не було підвозу виборців, “каруселей” чи провокацій.

Члени ДВК №461899, №462020 та №461954 завчасно почали заповнювати протокол про підрахунок голосів виборців.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 28 спроб виборців голосувати за межами кабінки у Львові та 3 випадки у місті Дрогобич. 7 виборців у місті Львові хотіли також проголосувати за межами кабінки, але члени ДВК та спостерігачі мережі ОПОРА зробили їм зауваження. Після чого вони здійснили волевиявлення у кабінці для голосування. Натомість у Дрогобичі один  із виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії №461718 (місто Дрогобич) демонстрував бюлетень із результатом свого волевиявлення.

На ранковому засіданні секретар дільничної виборчої комісії №462083 (місто Львів) викреслила ручкою із списку трьох осіб, які мали б проголосувати на цій ДВК. Члени комісії розповіли спостерігачам Громадянської мережі ОПОРИ, що комісія отримала повідомлення з Державного реєстру виборців про вилучення цих виборців. А члени дільничних виборчих комісій №462038 та №461885 (місто Львів) не вели протокол ранкового засідання.

Не вистачало дільничним виборчим комісіям матеріально-технічного забезпечення. Так, у місті Львові на 18 ДВК не вистачало скриньок або кабінок для голосування. Натомість на 4 ДВК  у місті Дрогобичі була недостатня кількість кабінок для голосування.

На виборчих дільницях №462020, №461991, №461919, №461885 (місто Львів) видавав виборцям бюлетень лише один член дільничної виборчої комісії. Натомість на ДВК №461849 (місто Львів) не було печаток на декількох бюлетенях. На одній із дільниць у Шевченківському районі контрольному листі, який комісія кидає у скриньку, також не було печатки.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області зазначив: “Щодо мобілізаційних технологій ми їх бачили і напередодні дня голосування. Але і в день голосування вони себе також проявили. Спостерігачі ОПОРИ фіксували обдзвін виборців з київських номерів. Людей запрошували прийти на виборчу дільницю і проголосувати за їхнього кандидата. Або навіть дякували за те, що вони підтримали Олега Синютку. Що стосується флешмобу “Качни дільницю”. Він був запущений не випадково, а з розрахунку на залучення молодого електорату і прив'язки до поняття явки. Виборці могли прийти на дільницю, сфотографуватися та стати учасником розіграшу найновіших моделей айфонів. Тут можна вбачати певні ознаки адміністративного ресурсу тому, що ймовірно одним з організаторів було комунальне підприємство “МолоДвіж Центр.Львів”.

Станом на 20:00 усереднена явка виборців на дільницях Львівської міської територіальної громади була  38,67% або 230 704 виборці. У межах окремих районів міста Львова участь у голосуванні взяли:

  • Галицький район - 37,7% (14 946 виборців);
  • Залізничний район - 39,18% (40 499 виборців);
  • Личаківський район - 37,5% (31 126 виборців);
  • Сихівський район - 41,7% (48 184 виборці);
  • Франківський район - 36,7% (40 050 виборців);
  • Шевченківський район - 39,5% (48 042 виборці);

В 16 інших населених пунктах Львівської міської територіальної громади, що знаходяться за межами Львова, станом на 20:00 на виборчі дільниці прийшло 7 857 виборців, що становить 38,4%.

Натомість 25 жовтня у Львівській міській територіальній громаді явка виборців становила 38% або 230 589 виборців.

Явка у Дрогобицькій міській територіальній громаді станом на 20:00 була 30,18% або 25 922 виборці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)