На Донеччині у Слов’янську протягом доби голосування у «другому турі» було зафіксовано низку інцидентів з ознаками порушень, зокрема зникнення печатки з сейфу ТВК, фотографування у кабінках для голосування, розміщення друкованої реклами біля дільниці, а також процедурні порушення.  Протягом дня голосування був проведений моніторинг дотримання карантинних норм на виборчих дільницях. 

Про всі події дня голосування представники ОПОРИ розповіли під час пресконференції 22 листопада у Краматорську.

Станом на 9:00, за повідомленням Руслани Шевцової, начальниці відділу Державного реєстру виборців у Донецькій області, всі дільничні виборчі комісії працювали у штатному режимі.  Зранку у соціальній мережі з'явилась інформація, що у Слов’янській міській територіальній виборчій комісії зникла печатка.  Заступник голови ТВК прокоментував, що він особисто надав заяву на 102 та  розповів, що зв'язатися телефоном з головою комісії не вдалося, а сама вона з'явилася у приміщенні комісії через 2,5 годин з печаткою. Представники поліції підтвердили факт звернення на 102 з приводу зникнення печатки та зазначили, що наразі проводиться перевірка, встановлюються всі обставини події.

На виборчій дільниці №141190 спостерігач ОПОРИ зафіксував факт фотографування у кабінці для голосування та одразу звернув  увагу  представників правоохоронних органів щодо ймовірного порушення, що чергували на дільниці. Чоловік за вимогою представників поліції та у присутності голови комісії заявив, що фотографував тільки себе та на місці видалив фото. Нагадаємо, що здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб під час заповнення виборчого бюлетеня заборонено, що регламентується ч. 5 статті 248 Виборчого кодексу України. 

На дільниці №141190 зафіксовано процедурне порушення: із перевіркою документів, списком виборців та видачею бюлетенів за столом працював один член комісії. Згідно з Виборчим кодексом під час видачі виборчих бюлетенів виборцям за столом мають знаходитись два члени ДВК, один з яких спочатку здійснює перевірку виборця у списку, а інший особисто видає бюлетень.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, окремо зазначила: «Протягом дня голосування був проведений моніторинг виборчих дільниць щодо дотримання карантинних норм та доступності. Загалом було виявлено, що епідеміологічних норм дотримуються більшість відвіданих дільниць, зокрема є скринінг температури, дезінфектори у вільному доступі, виборці заходять до приміщення у захисних масках, проводиться дезінфекція приміщень. На дільниці №1412016 виборець відмовився зняти маску для ідентифікування особи, після чого члени комісії не допустили його до голосування. Зазначимо, що зняти захисну маску на безпечній відстані - рекомендація ЦВК, але у Конституції закріплено, що кожен має право обирати і бути обраним.  Стосовно скриньок для людей з ознаками захворювання, було зафіксовано, що не на всіх дільницях такі скриньки є наявними. У більшості дільниць виборці з ознаками захворювання користуються скринями у загальному порядку. Під час моніторингу доступності зафіксовано, що деякі дільниці не пристосовані для людей з інвалідністю. На одній з дільниць людина з інвалідністю, у візку, не змогла без допомоги супроводжуючих дістатися приміщення через відсутність пандусу на сходах, супроводжуючі допомогли підняти візок. Людина зазначила у коментарі, що для неї є важливим проголосувати саме у дільниці».

Щодо виборчої агітації напередодні та у день голосування, біля виборчої дільниці №141225 було зафіксовано розміщений на стовпі друкований матеріал з ознаками політичної реклами від імені кандидата Павла Придворова. Складено заяву до поліції щодо ймовірного порушення виборчого законодавства. Також у “день тиші” було зафіксовано низку роликів з ознаками політичної реклами за обох кандидатів на посаду міського голови Слов'янська. Так, за кандидата від політичної партії “Опозиційна платформа “За життя” Павла Придворова агітувала Неля Штепа та Вадим Рабінович, а також безпосередньо сам кандидат.  Окремо було зафіксовано ролик з політичною рекламою від Вадима Ляха, кандидата на посаду очільника міста від політичної партії “Опозиційний блок”. На відео, які фіксували спостерігачі, зазначається дата та час трансляції роликів. Від представників Громадянської мережі ОПОРА до Слов’янського відділу поліції подано заяви щодо ймовірних порушень виборчого законодавства. 

Станіслав Загурський, начальник Слов’янського відділу поліції Донецькій області, під час пресконференції повідомив: «За добу голосування було зареєстровано 17 звернень стосовно порушень виборчого законодавства, зокрема фотографування бюлетенів, нібито підкуп, нібито підвіз виборців і незаконна агітація. Всі факти фіксувалися у єдиний облік Слов’янського відділу поліції. До охорони правопорядку було залучено 200 правоохоронців та військовослужбовців, також створено резерв на випадок ускладнення ситуації». 

Напередодні дня голосування, 21 листопада, до Слов’янського відділу поліції звернувся місцевий житель та повідомив про те, що на його мобільний телефон надійшло повідомлення про грошовий переказ з пропозицією проголосувати за одного з кандидатів. У Слов'янському відділі поліції повідомили, що наразі проводиться перевірка цієї інформації в рамках відкритого кримінального провадження. Попередня правова кваліфікація – ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців). У YouTube було також зафіксовано відео із записом телефонної розмови, під час якої йдеться про фінансову винагороду, якщо проголосувати за Павла Придворова.

20 листопада, напередодні «другого туру», громадська організація «Платформа Ініціатив «Теплиця» оголосила конкурс. За правилами, оголошеними у дописах на сторінках у соцмережах Фейсбук та Інстаграм, мешканцям необхідно взяти участь у голосуванні, зробити селфі біля скриньок та викласти на сторінці з хештегом #Славянсквыбирает. Головний приз розіграшу – iPhone 12. За рішенням організаторів, у конкурсі беруть участь мешканці міста віком від 18 до 45 років, вікові обмеження пояснюють необхідністю підняття активності участі у виборах саме категорії молоді.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.