Більшість виборчих дільниць в Ужгороді, які потрапили в моніторинг ОПОРИ, не відповідають вимогам доступності. Зокрема, доступ до цих дільниць ускладнений бар’єрами (в основному - сходами, за відсутності пандусів). Окремі виборчі дільниці розміщені на другому поверсі.

Представники ОПОРИ точково відвідали окремі виборчі дільниці, аби перевірити, наскільки доступним є приміщення для людей з інвалідністю та інших маломобільних категорій населення.

Так, вхід на територію ДВК №210763 (НВК “Пролісок”) не містив бар’єрів, однак перед самим входом до приміщення дільниці є сходи.

Дільниця №210736 (УЗОШ №7) має альтернативний вхід, оскільки на головному вході є сходи без пандуса. Втім сама дільниця розташована на другому поверсі.

Сходи без пандуса розміщені на вході до виборчої дільниці №210734 (школа №11).

На дільниці №210713 (факультет післядипломної освіти УжНУ) зафіксовано наявність окремої кабінки для людей з інвалідністю. Втім, на вході та виході до приміщення цієї дільниці також є сходи.

Умовно доступною є дільниця №210764 (спорткомлпекс “Юність”), де є маленький пандус розміром в одну сходинку, а далі дільниця розташована на “нульовому рівні”. Наявність пандусу та зали для голосування на першому поверсі зафіксовано і на дільниці №210751 (УЗОШ №19), однак на вході в залу, де розміщено дільницю є невеликий поріг.

Нагадаємо, згідно з вимогами нового Виборчого кодексу, саме місцева влада повинна обладнати приміщення дільниць згідно з вимогами доступності до 2025 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)