Члени ДВК на виборчій дільниці № 531156 не хотіли давати копію протоколу та погрожували вилученням з дільниці спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА. Інших представників ОПОРИ, котрі прибули на дільницю, голова комісії не пускала до приміщення.

Спершу спостерігачка ОПОРИ повідомила, що члени ДВК ВД № 531156 (Полтава, вул. Шевченка, 119) відмовляються надати їй копію протоколу та погрожують вилученням з приміщення. Коли до будівлі, де розташована дільниця, прибули інші представники ОПОРИ, охоронець відмовлявся пустити їх усередину без розпорядження голови комісії.

Голова ДВК, вийшовши до входу, також відмовила представникам ОПОРИ у тому, щоб ті потрапили на виборчу дільницю. Мотивуючи це тим, що спостерігачі повинні були прийти до закриття дільниці.

Представники ОПОРИ викликали на місце наряд патрульної поліції. Правоохоронці взяли пояснення у представниці Громадянської мережі.

Члени ДВК зрештою видали спостерігачці ОПОРИ копію протоколу. Проте поставили там дату 23.11, хоча копія була виготовлена 22 листопада.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Згідно із ч. 3 ст. 157 Кримінального кодексу України, перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії, караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.»

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)