У Слов’янську спостерігачі ОПОРИ протягом дня голосування проводять моніторинг виборчих дільниць щодо дотримання карантинних норм та доступності. Загалом було виявлено, що епідеміологічних норм дотримуються більшість відвіданих дільниць, зокрема є скринінг температури, дезінфектори у вільному доступі, виборці заходять до приміщення у захисних масках, проводиться дезінфекція приміщень ДВК.

На дільниці №1412016 виборець відмовився зняти маску для ідентифікування особи, після чого члени комісії не допустили його до голосування. Зазначимо, що зняти захисну маску на безпечній відстані – рекомендація Центральної виборчої комісії, але у Конституції закріплено, що кожен має право обирати і бути обраним.  

На виборчій дільниці № 141230 літня жінка відмовилась міряти температуру, злякавшись електронного вимірювача. Після роз’яснень, що це за прилад, скринінг все ж таки зробили. 

Стосовно скриньок для людей з ознаками захворювання, було зафіксовано, що не на всіх дільницях такі скриньки є наявними. У більшості дільниць виборці з ознаками захворювання користуються скринями у загальному порядку.

Під час моніторингу виборчих дільниць Слов’янська було зафіксовано, що деякі з них не пристосовані для людей з інвалідністю, відсутні пандуси. На одній з дільниць людина у візку не змогла без допомоги супроводжуючих дістатися приміщення через відсутність пандусу на сходах, супроводжуючі допомогли підняти візок. Людина зазначила у коментарі, що для неї є важливим проголосувати саме на дільниці. Також було зафіксовано, що не всі дільниці оснащені окремими кабінками для голосування, які призначені для людей інвалідністю.

Відповідно до частини 1 статті 62 Виборчого кодексу України з метою створення належних умов для особистого голосування виборця з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) такий виборець в приміщенні для голосування забезпечується розумним пристосуванням (допоміжними засобами) у порядку та випадках, визначених Центральною виборчою комісією, а згідно частини 4 цієї ж статті - Приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування повинні відповідати вимогам цього Кодексу, а також встановленим вимогам щодо санітарних і технічних норм, державним будівельним нормам, в тому числі щодо безперешкодного доступу для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення. Нормативи облаштування приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування встановлюються Центральною виборчою комісією. У разі якщо приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення, відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, керівники закладів, установ, полярної станції України, капітани суден, де утворені спеціальні виборчі дільниці, керівники закордонних дипломатичних установ України, військових частин (формувань), дислокованих за межами України, де утворені закордонні виборчі дільниці, організовують безперешкодний доступ зазначених осіб до таких приміщень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.