У місті Бердянськ Бердянського району Запорізької області ОПОРА зафіксувала на одній з дільниць кабінку для таємного голосування, що облаштована з можливими ознаками порушення. На ній зазначалося, що тут  можуть голосувати громадяни з інвалідністю та особи з підвищеною температурою тіла.

У день повторного голосування за кандидатур міського голови Бердянська ДВК закріплена за дільницею № 230674 організувала кабінку для спільного голосування виборців з інвалідністю та громадян, які, як зазначається, мають температуру тіла 37,2 градусів за Цельсієм та вище.

Відповідно до абзацу 3 частини 5 статті 62 Виборчого кодексу України одна з кабін для таємного голосування повинна бути адаптована для голосування виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, у тому числі для осіб на кріслах колісних, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення згідно з вимогами, встановленими Центральною виборчою комісією. Згідно з пунктом 11 Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 для випадків, коли у виборця, який прийшов на виборчу дільницю, виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань, у приміщенні для голосування на кожній з виборчих дільниць необхідно облаштувати відокремлені кабіну та виборчу скриньку для голосування.

Таким чином, чинне законодавство вимагає, що кабінки для осіб з підвищеною температурою тіла та з симптомами респіраторних захворювань мають бути відокремлені від інших кабінок для голосування, в тому числі від тих, які призначені для голосування виборців з порушенням здоров’я та інших маломобільних груп населення.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)