Спостерігач ОПОРИ зафіксував жінку, яка на дільниці № 480747 проводила опитування виборців щодо їхнього волевиявлення.  Вона була одягнена в білу маніжку з написом «Новости твоего города. НикВести» та не мала журналістського посвідчення вищезазначеного інтернет-видання.

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ члени комісії, жінка проводила опитування на вулиці, біля виборчої дільниці. Зокрема, вона запитувала у виборців, які виходили з дільниці, за кого вони віддали свій голос. На запитання офіційного спостерігача ОПОРИ, чи має жінка журналістське посвідчення, вона відповіла, що ні.

Головний редактор інтернет-видання «НикВести» Олег Деренюга підтвердив ОПОРІ, що вони дійсно проводять екзит-пол у день голосування. Виборців опитують 40 людей, журналістських посвідчень чи бейджів вони не мають, адже працюють на вулиці, а не в приміщенні виборчих дільниць. Результати екзит-полу видання опублікує цього ж дня після завершення голосування.

Ця ініціатива інтернет-видання «НикВести»  наразі не має ознак порушення виборчого законодавства.

Нагадуємо, шо відповідно до частин 4, 5 статті 50 Виборчого кодексу України забороняється оприлюднення в день голосування результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до закінчення голосування. Способи проведення опитувань виборців щодо їх волевиявлення під час голосування повинні забезпечувати збереження таємниці голосування опитаного виборця.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)