У Слов’янській міській територіальній виборчій комісії за два тижні до голосування у «другому турі» відбулося 10 замін членів комісії. В одному випадку ротація у складі комісії однієї з членкинь у листопаді відбулася тричі. Голову ТВК Надію Петрову, що працювала під час “першого туру” місцевих виборів, спочатку замінили на іншу особу – Раїсу Чернікову, а вже наступного дня постановою Центральної виборчої комісії знов повернули на посаду. 

Напередодні дня голосування, що відбудеться 22 листопада 2020 року, ОПОРА проаналізувала зміни у складі Слов’янської міської територіальної виборчої комісії, що відбулися спочатку листопада.

У керівному складі комісії відбулося 3 заміни. Так, постановою Центральної виборчої комісії №481 від 13 листопада за поданням політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” голову комісії Надію Петрову, 1980 року народження, замінили на Раїсу Чернікову, 1949 року народження, яку попередньо тією ж постановою та за поданням цієї ж політичної сили вивели зі складу Волноваської районної територіальної виборчої комісії.

А вже 14 листопада, постановою ЦВК №483 за поданням тієї ж політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” Надію Петрову поновили на посаді голови Слов’янської ТВК. Зазначимо, що вже 17 листопада 2020 року Раїсу Чернікову постановою №492 ввели до складу міської комісії, але вже за поданням іншої політичної партії “Україна - Вперед”.  

Ще одна заміна у керівному складі комісії відбулася відповідно до постанови ЦВК №448 від 5 листопада, за поданням політичної партії “Слуга народу” секретарем було призначено Галину Васильковську 1964 року народження. 

Загалом з початку листопада у складі Слов’янської  ТВК відбулося 10 замін від 7 політичних партій. Найбільше замін зробили політичні партії “Голос” та “Опозиційна платформа “За життя” – по 3 заміни, “Слуга народу” – 2, по одній заміні зробили “Наші”, “Солідарність жінок України”, “Миру та Розвитку”  та “Україна – Вперед!”.

Нагадаємо, за підсумками голосування 25 жовтня 2020 року у Слов’янську призначено “другий тур” виборів на посаду міського голови. Результати були оприлюднені на офіційному сайті міської ради.  У повторному голосуванні візьмуть участь Павло Придворов, висуванець від осередку політичної партії “Опозиційна платформа “За життя”, а також Вадим Лях - чинний очільник міста та висуванець від політичної партії “Опозиційний блок”.

Відповідно до ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково, в тому числі і у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією. До подання додаються документи, передбачені  частиною дев’ятою  статті 203,  частиною четвертою  статті 204 Виборчого кодексу. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду у п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА