Обраний до Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад депутат від партії “Слуга народу” Федір Шандор, який наразі відмовився від свого мандату в міській раді, на своїй сторінці у фейсбуку оголосив розіграш велосипеда. Подарунок політик хоче подарувати людині, яка у день голосування прийде на виборчу дільницю, проголосує, зробить фото біля дільниці  та оприлюднить його із хештегом #голосую_за_нового_мера. В таких діях можна вбачати ознаки прихованої агітації та порушення стандартів.

Обраний за списком партії “Слуга народу” депутат Закарпатської обласної ради Федір Шандор на своїй сторінці у фейсбуку 19 листопада оголосив розіграш велосипеда. Розіграш кандидат приурочив до «другого туру» виборів міського голови Ужгорода. “Подарунок” Федір Шандор хоче віддати тій людині, яка піде на вибори, зробить фото біля виборчої дільниці та запостить його соцмережах із хештегом – #голосую_за_нового_мера. Відзначимо, Федір Шандор очолював виборчий список цієї ж партії і до Ужгородської міської ради, однак відмовся від свого мандату.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на вулицях Ужгорода з’явилися білборди із фотографією Федора Шандора та закликом голосувати за кандидата на посаду міського голови Ужгорода від партії «Слуга народу» Віктора Щадея. На борді є напис: «Надійний та принциповий – мер, якого заслуговуємо. 22 листопада голосую за Щадея. Федір Шандор». На плакатах також є вихідні дані відповідно до яких замовником бордів є кандидат Віктор Щадей.

“У факті спонукання виборців до демонстрації того, що вони, власне, взяли участь у голосуванні, відсутнє порушення законодавства, - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. – Проте, нагадаю, що вибори в Україні є вільними, ніхто не може бути примушений брати чи не брати участь у виборчому процесі. Крім того, враховуючи що Федір Шандор публічно агітує за одного із кандидатів в міські голови і сам є кандидатом від тієї ж партії, що й кандидат на посаду голови міста, у таких діях можуть вбачатися ознаки прихованої агітації”.

Крім цього, обраний за списком партії «Рідне Закарпаття» в депутати Ужгородської міської ради Віталій Глагола на своїй сторінці в інстаграмі розмістив допис зі схожим текстом, однак тепер виборцям як подарунок пропонують iPhone12. Відзначимо, ця політична сила та один із її засновників – Роберт Горват, висловили свою підтримку кандидату на посаду міського голови – Віктору Щадею.

Також на сторінці відомого в місті гумориста Мирослава Качура з’явився допис зі схожим текстом та змістом, в якому виборцям на тих самих умовах хочуть подарувати MacBook Air 2020.

Ще один допис із таким змістом оприлюднили на сторінці АЗС «Елерон», де на фото нардеп Роберт Горват, який протягом кампанії «другого туру» підтримував кандидати на посаду міського голови Ужгорода від партії «Слуга народу» Віктора Щадея. Цього разу виборцям обіцяють подарувати 1 тонну якісного угорського палива або путівку в Єгипет на двох.

Відзначимо, в усіх дописах зазначається, що призи розіграють серед тих, хто прийде у неділю на виборчі дільниці, сфотографується біля них та опублікує із хештегом #голосую_за_нового_мера. У пості АЗС «Елерон» пропонують ставити хештег #голосую_за_мого_мера. 

Згідно із статтею 15 Виборчого кодексу України, участь громадян України у виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у голосуванні на виборах, а також у висуванні кандидатів, у передвиборній агітації, в інших виборчих заходах чи у здійсненні інших виборчих процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 5 статті 51 Виборчого кодексу України, прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)