ОПОРА проаналізувала політичну рекламу, поширену з публічних сторінок кандидатів на посаду міського голови Дніпра Бориса Філатова та Загіда Краснова, а також Нікополя – Олександра Саюка і Руслана Олійника.  

Громадянська мережа ОПОРА відшукала політичну рекламу на публічних сторінках кандидатів на посаду міських голів  Дніпра та Нікополі та з’ясувала, хто найбільше рекламував свої дописи в листопаді. У матеріалі проаналізовано період з 1 по 19 листопада. 

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказувалося дві суми: мінімальну та максимальну (від 0 до 100 американських доларів).

Зі сторінки Загіда Краснова в листопаді поширювалися 11 рекламних дописів, вартістю від 100 до 199 доларів за кожен з них. Всі вони були оплачені кандидатом на посаду Дніпровського міського голови Загідом Красновим. Теми дописів – подяка виборцям після встановлення результатів голосування на виборах 25 жовтня, відео з виступів Загіда Краснова в ефірах телеканалів, звинувачення Бориса Філатова у використанні адмінресурсу, роздуми про карантин вихідного дня та заклики до виборців прийти на виборчі дільниці 22 листопада.

Потенційне охоплення – 500 тис – 1 млн людей, дописи поширювалися на Дніпропетровську область, здебільшого були орієнтовані на жінок віком 35 – 44 роки.

За цей же період в Бібліотеці реклами знайдено 220 дописів, які стосуються соціальних питань, виборів або політики та містять згадку про Загіда Краснова. Рекламувалися дописи з різних фейсбук-сторінок, це і чорний піар проти кандидата, і агітація за нього.

Натомість зі сторінки Бориса Філатова у листопаді не було поширено жодного рекламного допису. В той же час в Бібліотеці знайдено120 рекламних дописів з агітацією за чи проти чинного міського голови Дніпра. В них здебільшого розповідається про діяльність Бориса Філатова на посаді міського голови – вивіз сміття, благоустрій, відродження муніципального електротранспорту. Серед дописів є і оплачені рекламні повідомлення з критикою Бориса Філатова.

Окремо слід зазначити, що неофіційна сторінка Бориса Філатова має 277 737 фоловерів, він її веде особисто та часто публікує інформацію про своє бачення політичних процесів у країні, міські новини та розповідає про проблеми, які вирішує чи планує вирішити у Дніпрі як міський голова.

Зі сторінки кандидата на посаду міського голови Нікополя Олександра Саюка в листопаді було прорекламовано 9 дописів. Всі вони стосувалися пропозицій кандидата з благоустрою Нікополя, розв’язання проблем комунального господарства та захисту екології. Дописи були оплачені Володимиром Байдуковим, на кожен з них було витрачено менше 100$. Потенційне охоплення – 50 – 100 тис. людей з Дніпропетровської області, це переважно чоловіки віком 25 – 34, 35 – 44 років.

Зі сторінки Руслана Олійника було прорекламовано 2 дописи, які ним же і були оплачені. Перший стосувався запрошення конкурента на виборах на публічні дебати, інший – це відеокліп, в якому Руслан Олійник знявся зі своїми дочками. Сума витрат – менше 100$, потенційне охоплення – 50 – 100 тис. людей з Дніпропетровської області, більшість з них жінки віком 35 – 44 роки.

Раніше ОПОРА розповідала, що у серпні найбільше на рекламу в Facebook витратила партія «Опозиційна платформа – За життя». У вересні та на початку жовтня найбільше на рекламу в Facebook витратили партія «Пропозиція» та Сергій Риженко.

Читайте також: Коронавірус та дискредитація опонентів: як кандидати агітували у Facebook напередодні “другого туру” виборів

Нагадаємо, що за допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)