22 листопада у Слов'янську на Донеччині відбудеться «другий тур» виборів на посаду міського голови. Зважаючи на стислі строки передвиборної кампанії та карантинні обмеження, агітаційні активності кандидатів спостерігаються переважно у медійному просторі та соціальних мережах, а також відкритій підтримці окремих підприємців та новообраних очільників громад у регіоні.  

Чинний очільник міста Слов‘янськ та висуванець від осередку політичної партії «Опозиційний блок» Вадим Лях проводить агітацію, розміщуючи на власній сторінці у Facebook агітаційні ролики. У них він розповідає про те, що йому вже вдалося зробити на посаді, а також про переваги вибору на свою користь у голосуванні 22 листопада для містян Слов‘янська. Також Вадим Лях особисто та волонтери від імені кандидата підписують на вулицях міста з мешканцями «громадський договір», у якому він обіцяє відновити «Славкурорт», забезпечити цілодобову подачу води та виконати програму розвитку Слов‘янська. 

Фото з ФБ Ляха

Окремо спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню агітацію за чинного міського голову – плакати на вулицях міста, намети з партійною символікою кандидата та політичної партії «Опозиційний блок», у яких роздають перехожим друковані «агітки».

  

У соціальній мережі Фейсбук у дописах на своїх сторінках підтримку Вадиму Ляху у повторному голосуванні особисто виказали новообрані міські голови донецького регіону – Олексій Рева (м. Бахмут) та Олександр Брикалов (м. Мирноград).

Кандидат на посаду міського голови Слов'янська від політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» Павло Придворов також проводить активну агітаційну кампанію. На сторінці кандидата викладено відеоролик, на якому підтримку Павлу Придворовову виказують окремі підприємці міста – Вадим Придворов (Слов‘янський машинобудівний завод), Олег Костін («Істочник»), Віктор Кисіль («Керам-екстра»), Пікус Вадим («Руссоль-Україна»). Павло Придворов опублікував також відеоролик, на якому підтримку йому виказали міські голови Костянтинівки, Дружківки, Святогірська, Сіверська, Селидове.

Також 13 листопада у студії місцевого каналу відбулася зустріч з лідером партії «Опозиційна платформа «За життя» Юрієм Бойко та лідером місцевого осередку і кандидатом на посаду очільника міста Павлом Придворовим. Під час трансляції вони розповіли, як будуть вирішувати проблеми міста та як підтримує громада ініціативи партії.

Крім медіа-простору,  кандидат проводить особисті зустрічі з мешканцями міста, відвідує громадські організації, виїжджає на підприємства для зустрічей з колективами.

 

Спостерігачі ОПОРИ також фіксують у місті борди, плакати, друковану агітацію від імені кандидата Павла Придворова та політичної сили, від якої є висуванцем на посаду міського голови.

 

Окремо варто зазначити, що напередодні повторного голосування проти чинного міського голови Вадима Ляха розгорнулася «чорна» піар-кампанія. У мережі 14 листопада викладено відеоролик на YouTube, на якому чинного очільника міста звинувачують у «кришуванні казино» та розкраданні бюджету. Також є ролик від 3 листопада 2020 року на YouTube з інтерв‘ю заступника міського голови Слов‘янська Андрія Рубана, у якому він розповів про довготривалий конфлікт з Вадимом Ляхом та  особливості діяльності останнього на посаді міського голови. 

Вадим Лях у свою чергу зробив дописи на власній сторінці, у яких зазначив, що його конкуренти роблять все, щоб заплутати жителів. Він також виклав у мережі відеоролики, на яких закликає не обмінювати свій голос на гречку або 500 гривень, та наголошує: «Якщо ви стикнулись зі спробою підкупу, звертайтеся до правоохоронних органів». 

Відповідно до ч. 1 ст. 53, ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд здійснювати передвиборну агітацію, виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Згідно з ч. 1 ст. 213 Кодексу організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд. 

Згідно з ч. 2 ст. 52 Виборчого кодексу України агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)