ОПОРА проаналізувала витрати на рекламу двох кандидатів на посаду Миколаївського міського голови та осередків партій, від яких вони балотуються. Виявилося, що більше коштів на рекламу в соцмережі витратив Олександр Сєнкевич.

Так, за даними сервісу Fb Analyzer, у перші два тижні листопада кандидат на посаду міського голови від місцевого осередку партії «Пропозиція» Олександр Сєнкевич рекламував у Facebook дописи зі сторінки «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем», витративши на рекламу до 1 683 доларів. 17 оголошень були присвячені відповідям чинного міського голови на запитання мешканців міста, актуальним проблемам, як-от опалювальний сезон, освітлення міста у нічний час, стан залізничного вокзалу, «другий тур» виборів.

Разом із тим зі сторінки «Пропозиція Миколаїв» було запущене одне рекламне оголошення вартістю до 100 доларів, присвячене повторному голосуванню за кандидатів на посаду міського голови. «В Миколаєві 22 листопада відбудеться 2-ий тур виборів МЕРА МИКОЛАЄВА. Зроби правильний вибір! Проголосуй за Олександра СЄНКЕВИЧА!»,  − сказано оголошенні.

Кандидат на посаду міського голови від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» Владислав Чайка у період із 1 по 15 листопада рекламував 24 оголошення на політичну тематику. Більшість рекламних дописів на офіційній сторінці кандидата містять зображення з написом «Голосуй за народного мера. 22 листопада, Миколаїв», а також текстовий супровід із закликом віддати голос за Владислава Чайку під час повторного голосування, яке відбудеться 22 листопада. На політичну рекламу в Facebook Владислав Чайка витратив до 800 доларів.

Також, за даними бібліотеки політичної реклами Facebook, у перші два тижня листопада політична реклама таргетувалась на миколаївську аудиторію й зі сторінки «Опозиційна платформа – За життя. Миколаївщина». Чотири рекламні оголошення вартістю до 800 доларів були оплачені політичною партію ОПЗЖ. Вони рекламували кандидата на посаду міського голови Владислава Чайку та містили заклик підтримати його в «другому турі» місцевих виборів.

Також ОПОРА зафіксувала в період із 1 по 15 листопада чотири політичні оголошення з ознаками «чорного піару», які були запущені зі сторінки в Facebook під назвою «Серая площадь». У двох дописах згадується кандидат на посаду міського голови Олександр Сєнкевич. В одному з них зазначено, що «Олександр Сєнкевич заради голосів на виборах нехтує здоров’ям містян».  Другий допис містить відео інтернет-видання «НикВести» із написом «Мер визнав: за півтора роки не зроблено нічого, щоб повернути ковзанку».

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.