Луцька міська територіальна виборча комісія визнала дії щодо недопуску спостерігачки ОПОРИ на спецдільницю №071104 протиправними та зобов’язала ДВК та її голову допустити спостерігачку на засідання та у приміщення для голосування.

Відповідну постанову ухвалила Луцька ТВК за результатами розгляду скарги ОПОРИ.

Як йдеться у постанові №111 від 15 листопада, зокрема, на офіційних спостерігачів не покладено обов’язку проходження тестування на наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19. Водночас закон не передбачає позбавлення спостерігача права участі у засіданні у зв'язку із відсутністю довідки про таке тестування.

Тож комісія постановила визнати протиправними та такими, що не відповідають вимогам законодавства, дії ДВК №071104 та її голови Вадима Воробйова щодо недопуску спостерігачки ОПОРИ. Також їх зобов’язали допустити спостерігачку ОПОРИ  на засідання та у приміщення, де проводиться голосування.

Зауважимо, що ОПОРА подала до ТВК скаргу через недопуск спостерігачки попри наявність копії з результатами тесту на коронавірус та електронної довідки від лабораторії. Натомість у  комісії вимагали саме паперовий оригінал із печаткою, і порадили спостерігачці роздрукувати його у лабораторії та повернутися. 

У скарзі ОПОРА апелювала до того, що відповідно до пункту 16 Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затвердженого відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 846, на спеціальних виборчих дільницях можуть встановлюватися додаткові протиепідемічні заходи відповідно до встановленого режиму перебування закладу чи установи, на території яких розташована виборча дільниця. Для роботи на таких дільницях, зокрема, спостерігачам рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції та брати участь у роботі виборчої комісії за умови отримання негативного результату. Тобто норма носить рекомендаційний характер.

Також зазначалося, що, жодним нормативно-правовим актом не встановлено форми та вимог до довідки про результати тесту для спостерігачів, а приватна лабораторія, яка видає результати аналізів, не зобов’язана ставити печатки на результатах аналізів.

Оскільки ж законодавство передбачає виключні підстави для позбавлення спостерігача права участі у засіданні виборчої комісії, відповідне рішення може бути прийняте виключно комісією на її засіданні після попереднього оголошення попередження спостерігачеві. Тож зазначалося, що недопуск офіційного спостерігача на засідання виборчої комісії, а також  вимоги голови та членів комісії надати довідку певного зразка є протиправним. Відтак, визнати їх такими просили й у ТВК, а також зобов’язати комісію допустити спостерігачку ОПОРИ на дільницю.

Відповідно до вимог пункту 1 частини 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право бути присутнім із дотриманням вимог цього Кодексу на засіданнях окружної, територіальної (територіальних), дільничних виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу, а згідно з пунктом 3 частини 9 цієї ж статті - має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично.

Згідно із частиною 11 статті 60 Виборчого кодексу України у разі порушення офіційним спостерігачем від громадської організації вимог частини десятої цієї статті виборча комісія виносить йому попередження. У разі повторного або грубого порушення вимог частини десятої цієї статті виборча комісія може позбавити офіційного спостерігача від громадської організації права бути присутнім на засіданні виборчої комісії в порядку, встановленому цим Кодексом.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.