Спостерігачі ОПОРИ проаналізували дані протоколу Миколаївської міської ТВК про підсумки голосування з виборів депутатів облради у межах частини виборчого округу №7 та  протоколи двох ДВК про підрахунок голосів на виборчих дільницях. У кількості голосів за шістьох кандидатів від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» виявились розбіжності.

ОПОРА отримала копію протоколу Миколаївської міської ТВК про підсумки голосування з виборів депутатів облради у межах частини виборчого округу №7 та порівняла його з протоколом про підрахунок голосів на виборчих дільницях № 480888 та 480916, на яких під час підрахунку голосів були присутні спостерігачі ОПОРИ. Виявилося, що кількість голосів, які за даними протоколу міської ТВК отримали шестеро кандидатів, не співпадає з кількістю голосів, вказаних у протоколах двох ДВК.

Так, була виявлена розбіжність у кількості голосів за деяких кандидатів від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя». У протоколі про підрахунок голосів на виборчій дільниці №480916 кандидат Олег Солтис набрав 20 голосів, а за даними підсумкового протоколу міської ТВК – 30.  Кандидат Вадим Олабін, за даними протоколу ДВК, отримав 18 голосів, а в протоколі міської ТВК – 20.  Разом із тим у протоколі ДВК зазначено, що кандидатка Оксана Солтис набрала 16 голосів, а в протоколі міської ТВК – 22. Навпроти кандидата Вадима Заблоцького у протоколі ДВК стоїть 16 голосів, а в протоколі міської ТВК – 6.

Відрізняються і результати голосування за кандидатку Ніну Дашкову: в протоколі ДВК – 11 голосів, у протоколі міської ТВК – 5. Також ОПОРА виявила невідповідність голосів за кандидатку Олену Брусенко: в протоколі ДВК вказано 12 голосів, а в підсумковому протоколі міської ТВК – 10.

Прізвище та ім’я кандидата

Кількість голосів за даними протоколу міської ТВК

Кількість голосів за даними протоколу ДВК ВД №480916

Солтис Олег

30

20

Олабін Вадим

20

18

Солтис Оксана

22

16

Заблоцький Вадим

6

16

Дашкова Ніна

5

11

Брусенко Олена

10

12

Окрім того, у протоколі про підрахунок голосів на виборчій дільниці №480888 кандидат Олег Солтис набрав 21 голоси, а за даними протоколу міської ТВК – 24.

ОПОРА звернулась за коментарем до голови Миколаївської міської ТВК Євгена Бабкова. «Дільничні виборчі комісії привозили нам свої протоколи про підрахунок голосів виборців, ми вносили в комп’ютер ці цифри, які вони нам привезли, і, можливо, їх відправляли на уточнення чи у них було розходження між першим протоколом і уточненим. Тому могла виникнути така ситуація», − сказав голова комісії.

«Невідповідність результатів голосування за кандидатів у протоколах дільничних комісій та підсумковому протоколі ТВК може статись тільки при повторному перерахунку на відповідній ДВК. У даному випадку дільниці №480916 та №480888, де в день голосування знаходились спостерігачі ОПОРИ, не перераховувались. За інформацією Миколаївської міської ТВК, були відправлені на перерахунок дільниці №480822, №480739 та №480883. А дільниці №480883 та №480739 перераховувались тільки по виборах до районної ради», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Згідно з частиною 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:
 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.