10 листопада на своєму засіданні Центральна виборча комісія за скаргою місцевого осередку партії, який є учасником виборчого процесу, скасувала рішення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок бюлетенів на сорока виборчих дільницях та зобов’язала комісію завершити підрахунок бюлетенів і встановити результати голосування до 24:00 11 листопада.

Одним з питань, які Центральна виборча комісії розглядала під час чергового засідання 10 листопада, було питання діяльності Чернівецької міської територіальної виборчої комісії. Приводом стала заява Чернівецької обласної організації політичної партії “Єдина Альтернатива” щодо протиправної бездіяльності Чернівецької міської ТВК, яка ще не встановила підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької обласної ради та депутатів Чернівецької районної ради у відповідних виборчих округах, а також результати виборів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови.

Нагадаємо, що 8 листопада міська ТВК прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на 40 виборчих дільницях на підставі надісланої до неї заяви уповноваженої особи Чернівецької обласної організації політичної партії “ПАРТІЯ ЧЕРНІВЧАН”.

ЦВК вважає, що Чернівецька міська комісія прийняла рішення про такий перерахунок голосів з порушенням строків та порядку – після завершення прийняття виборчих документів відповідних дільничних виборчих комісій. Тому ЦВК скасувала рішення  міської ТВК від 8 листопада 2020 року щодо проведення повторного підрахунку голосів виборців на 40 виборчих дільницях.

Своїм рішенням ЦВК також зобов’язала Чернівецьку міську виборчу комісію завершити підрахунок бюлетенів до 11 листопада включно (до 24:00) та встановити підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької обласної ради і депутатів Чернівецької районної ради, а також результати виборів депутатів Чернівецької міської ради та результати голосування з виборів Чернівецького міського голови.

До 10:00 год 12 листопада Чернівецька ТВК має надіслати до ЦВК інформацію про виконання постанови.

Додамо, що 10 листопада представники Центральної виборчої комісії були присутні на засіданні Чернівецької міської ТВК увесь день.

Засідання Чернівецької міської ТВК триває. Станом на 22.00, 10 листопада на засіданні були присутні 14 членів комісії.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 65 Виборчого кодексу України до Центральної виборчої комісії може бути подана скарга на бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій відповідно до частини 12 статті 254 Виборчого кодексу України.

Згідно з частиною 2 статті 255 Виборчого кодексу України відповідна територіальна виборча комісія після прийняття і розгляду протоколів (у тому числі з позначкою "Уточнений") дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях на підставі цих протоколів, а в разі повторного підрахунку голосів виборців - протоколів територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці не пізніш як на дев’ятий день з дня голосування (3 листопада) встановлює  підсумки голосування по кожному виборчому округу.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)