ОПОРА зафіксувала розбіжності у даних з підрахунку голосів в копіях протоколу Енергодарської міської ТВК в Запорізькій області. На підставі підозр про можливі ознаки порушення спостерігачі звернулися до поліції.

3 листопада Енергодарська міська ТВК Василівського району Запорізької області підготувала протокол про підсумками голосування до Запорізької обласної ради. ОПОРА помітила розбіжності в копіях цього документа для членів виборчої комісії і офіційних спостерігачів та представників кандидатів на місцевих виборах. Ця різниця у цифрах по кандидатах за поданням від політичної партії «Слуга Народу». Нижче подається кількість голосів за осіб згідно протоколу наданого головою ТВК Дмитром Колесником та протоколу наданого секретарем ТВК Євгеном Литвиненком.

Олександр Іонкін: 117 та 146 голосів.

Олександр Білий: 628 та 210 голосів.

Ольга Артюхова: 75 та 176  голосів.

Наталія Колєснікова: 76 та 188 голосів.

Наталія Кругляк: 59 та 75 голосів.

Ігор Батрак: 79 та 58 голосів.

Валерій Сидоренко: 233 та 265 голосів.

Марина Чекерес: 59 та 109 голосів.

Володимир Сірко: 309 та 366 голосів.

В телефонній розмові секретар Енергодарської міської ТВК Євген Литвиненко повідомив, що про розбіжності даних у копіях протоколу йому нічого невідомо і запропонував з цього питання звернутися до голови комісії. Отримати пояснення цієї ситуації від Дмитра Колесникова не вдалося, оскільки на телефонні дзвінки він не бере слухавку.

У зв’язку із можливими ознаками підробки виборчої документації 6 листопада ОПОРА звернулася із заявою до поліції. Цього ж дня комунікаційний відділ ГУ НП України в Запорізькій області прокоментував це зверненням у своєму листі: «06.11.2020 о 14-11 до чергової частини Енергодарського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області по телефону надійшло повідомлення від офіційного спостерігача ОПОРА про те, що на його думку, в протоколах Енергодарської ТВК має місце фальсифікація. Подію зареєстровано до Єдиного обліку. Проводиться перевірка»

Відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)