3 жовтня Енергодарська міська ТВК в Запорізькій області провела засідання відповідно до вимог Виборчого кодексу України. До цього впродовж трьох днів комісії бракувало кворуму для вирішення робочих питань згідно із календарним планом ЦВК.

Про можливі ознаки порушень після дня голосування в роботі Енергодарської міської ТВК Василівського району Запорізької області ОПОРА вже повідомляла. Зокрема, 26 жовтня спостерігачі викликали поліцію, оскільки члени згаданої комісії під час безперервного засідання оголосили про перерву. Ще один виклик правоохоронців з тієї ж причини відбувся і 29 жовтня.

Також 29 жовтня ОПОРА звернулася до поліції у зв’язку з присутністю на засіданні комісії невідомої особи, що нібито мала із собою документи із мокрими печатками від ДВК.

31 жовтня про виклик на номер 102 сповістила Ірина Романенко. Ця представниця кандидата у міські голови Енергодара Дмитра Орлова зазначила, що запідозрила членів ТВК в ухилянні від виконання своїх обов’язків.

Про звернення до правоохоронців цього дня від «представників політичних сил» розповів ОПОРІ голова міської комісії Енергодара Дмитро Колесник. Згідно із заявою ТВК працювала без дотримання кворуму. При цьому пан Дмитро підкреслив, що постанов вони не приймали, а  займалися звірянням даних у підсумковому протоколі.

2 листопада голова Енергодарської міської ТВК розповів: «Протоколи не підписані. На сьогоднішній день працює 7-8 членів комісії, а протоколи мають підписуватися на повноцінному засіданні, а це мінімум 10 людей. Третій день у нас немає кворуму. Частина членів захворіла, частина не з’являється з невідомих для мене причин. Вони не на зв’язку. Слухавку не беруть. А якщо беруть, то кажуть: «Ми скоро будемо» та я їх на території не бачу. Але комісія продовжує працювати, обробляти інформацію, підготовлювати її для оголошення результатів і передачі в область та район».

Наступного дня Енергодарська міська ТВК змогла зібратися із необхідним для кворуму складом. Під час засідання комісія встановила підсумки голосування депутатів до Енергодарської міської ради та на посаду міського голови Енергодару.

3 листопада ОПОРА звернулася до комунікаційного відділу ГУ НП України в Запорізькій області за коментарем про зміст та загальну кількість звернень щодо  можливих порушень членами Енергодарської міської ТВК в період з 29 жовтня по 3 листопада. В листі, що надійшов у відповідь, зазначалося:

«За період з 29 жовтня по 3 листопада до Енергодарського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло 9 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим законодавством.

Так, 29 жовтня до чергової частини Енергодарського відділу поліції надійшло повідомлення від спостерігача громадської організації ОПОРА про те, що до Енергодарської ТВК на засідання прийшла невідома жінка, пред'явивши тільки свій паспорт та  принесла листочки з мокрою печаткою ДВК .

30.10.2020 звернувся керівник громадської організації "Громадський контроль" про те, що один із  кандидатів на посаду міського голови м. Енергодар пропонував депутатам Енергодарської міської ради грошову винагороду за реєстрацію його в кандидати на посаду міського голови. За даним фактом слідчим відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 157 КК України.

31.10.2020 надійшли повідомлення про те, у будівлі міської ради, в сесійному залі на безперервному засіданні ТВК про встановлення підсумків голосування, відсутні члени комісії. А через деякий час надійшла заява, що голова ТВК відмовляється повернутися на засідання комісії.

31.10.2020  надійшло повідомлення про те, що під час засідання ТВК члени комісії в неповному складі намагаються підписати протокол підсумкового засідання.

31.10.2020 о 22-35 надійшло повідомлення про те, що в Енергодарській міській раді, де проходить засідання ТВК, голова комісії та члени комісії покинули зал безперервного засідання ТВК.

02.11.2020 о 17-33 надійшло повідомлення про те, що на засіданні ТВК відсутні п'ять членів виборчої комісії. Всі факти внесені до Єдиного обліку заяв і повідомлень громадян. За всіма фактами будуть проведені ретельні перевірки і прийняте рішення згідно чинного законодавства»

Відповідно до вимог частини 1 статті 254 Виборчого кодексу України з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі.

А в частині 4 статті 36 Кодексу йдеться, що засідання виборчої комісії повноважне за умови присутності на ньому більше половини її складу.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.