У Слов’янську міська територіальна виборча комісія оголосила перерву в роботі до 2 листопада. При цьому, члени  ТВК прийняли вже всі протоколи від ДВК Слов’янська. Перерахунок окремих ДВК відбувся з ознакам процедурних порушень.

Спостерігачі ОПОРИ, які були присутні на засіданні Слов’янської  ТВК, повідомили,  що комісія після прийняття всіх дільничних комісій оголосила перерву в роботі на 5 днів. Про це було оголошено під час засідання 28 жовтня. Як зазначила голова комісії Надія Перова: “Перерва оголошена у зв’язку з технічними  проблемами електронної системи, які не дозволяють остаточно підбити підсумки голосування, але комісія працює”. 

Нагадаємо, що за календарним планом ЦВК, остаточні дані за результатами виборів територіальна виборча комісія має дати не пізніше 3 листопада. 

На засіданні бюлетені з двох виборчих дільниць перерахували безпосередньо у приміщенні міської територіальної виборчої комісії, але процес відбувався з ознаками порушень. Всі присутні в приміщенні члени дільничних комісій, а також члени  ТВК займались  перерахуванням колективно. Відбувалося це наступним чином: кожен член комісії брав окремий запечатаний пакунок з бюлетенями та перерахував, після чого оголошував підсумкові дані. Водночас кілька членів ТВК займалися аналогічним перерахуванням, тож, відстежити правильність та прозорість процесу такого підрахунку неможливо. Спостерігачі  ОПОРИ зафіксували процес колективного підрахунку на відео.  Згідно абз. 3 ч. 28 ст. 250 Виборчого кодексу та Постанови ЦВК №386 від 15 жовтня 2020 року “При розкладанні виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії показує кожний виборчий бюлетень усім членам комісії, виголошуючи результат волевиявлення виборця. У разі виникнення сумнівів щодо змісту виборчого бюлетеня виборча комісія вирішує питання шляхом голосування. При цьому кожен член комісії має право оглянути особисто виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня робота з іншими виборчими бюлетенями припиняється”.

Раніше ОПОРА вже повідомляла, що 26 жовтня о 13:54 Слов‘янська територіальна  виборча комісія оголосила технічну перерву та у повному складі залишила приміщення. Уся виборча документація залишилась всередині, двері опечатали, але без печатки. 

Відповідно до ст. 254 Виборчого Кодексу, «з моменту закінчення голосування територіальна  виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується  безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів  відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени  територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших  функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії».

Згідно з частинами 3 та 4 статті 254 Виборчого кодексу під час безперервного засідання ТВК комісія приймає від ДВК запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій та іншою виборчою документацією. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА