Вночі 29 жовтня у поліцію надійшло повідомлення про можливе порушення виборчого законодавства у приміщенні Тернопільської міської територіальної виборчої комісії. Така підозра виникла через те, що печатки дільничних виборчих комісій зберігались в одному з приміщень ТВК. Голова Тернопільської міської ТВК повідомила ОПОРІ, що до цього кабінету ніхто зs сторонніх осіб не мав доступу і печатки там знаходилися короткий проміжок часу.

Кандидат у депутати до Тернопільської міської ради від ВО «Батьківщина» Микола Сліпченко повідомив ОПОРІ, що вночі 29 жовтня членами виборчої комісії було виявлено печатки дільничих комісій в загальнодоступному місці, поза сейфом. З його слів, такий факт є порушенням виборчого законодавства, оскільки до оголошення офіційних результатів підрахунку голосів виборців печатки були забрані у ДВК. Також кандидат повідомив ОПОРІ, що працівники поліції опитали голову та членів ТВК та зафіксували факти неналежного зберігання печаток ДВК міста.

Своєю чергою, начальник відділу комунікації Національної поліції в Тернопільській області Сергій Крета у коментарі для ОПОРИ підтвердив, що від одного з кандидатів до Тернопільської міської ради вночі 29 жовтня надійшло звернення про можливе порушення виборчого законодавства у приміщенні ТВК на вулиці Миру, ПК «Березіль». З його слів, туди негайно виїхала слідчо-оперативна група. Подія внесена до єдиного журналу про скоєння злочинів та правопорушень і за цим фактом правоохоронці проводять перевірку. 

Крім цього, Сергій Крета повідомив, що поліція готує лист до Центральної виборчої комісії, щоб вона надала правову кваліфікацію діям членів ТВК. Також він сказав, що наразі немає доказів, що печатки використовувалися для зловживання чи підробки якихось документів.

Голова Тернопільської міської ТВК Тетяна Семусь у коментарі ОПОРІ розповіла, що двоє членів комісії, які були включені до її складу за поданням ВО «Батьківщина», вночі прийшли проконтролювати процес внесення даних протоколів до електронної системи. За словами Тетяни Семусь, ці члени комісії поцікавилися де знаходяться печатки і після її відповіді, що вони закриті на ключ у кабінеті №3, попросили показати. 

«Вони, очевидно думали, що ці печатки якось використовуються. Це неправда. Ми відразу відкрили кабінет і вони переконалися, що печатки знаходяться там. У тому місці, де їх приймали й у кількості відповідно до актів про передачу», - сказала голова ТВК. І додала, що жодних фальсифікацій не встановлено і їх бути не може. 

Тетяна Семусь пояснила, що переважна більшість дільниць знаходиться в школах, де почався навчальний процес і, відповідно, приміщення, де знаходилися ДВК, у комісій забрані. «Де зберігати ці печатки? У Постанові ЦВК №174 визначений граничний термін, до якого повинні здати ці печатки, але не встановлений початковий термін. Таким чином ми мали всі підстави приймати ці печатки і немає ніяких порушень в тому, що ми їх приймали зараз», - сказала вона.

У Постанові Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 174 вказано, що під  час виборчого процесу печатки територіальних і дільничних виборчих комісій зберігаються у сейфах (металевих шафах) у приміщенні відповідної виборчої комісії. А також у документі зазначено, що дільнична виборча комісія не пізніш як на п’ятий день після офіційного оприлюднення результатів відповідних місцевих виборів передає власну печатку до відповідної міської (міста без районного поділу), районної в місті, селищної, сільської виборчої комісії, що її утворила, про що складається відповідний акт.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.