У Херсонській області на деяких дільницях відбувається перерахунок голосів через скарги кандидатів та невідповідне вимогам законодавства оформлення протоколів.

29 жовтня Херсонська обласна ТВК прийняла протокольне рішення про те, щоб зобов’язати Станіславську сільську ТВК провести 30 жовтня 2020 року повторний перерахунок голосів на всіх дільницях через неможливість встановити підсумки голосування. Протоколи, які надала ТВК містять виправлення, а деякі зазначені числа неможливо розрізнити.

Перерахунок голосів відбувається у Корабельній районній у місті Херсоні ТВК. «Перерахунок змушені робити не через скарги, а через те, що ДВК неспроможні здати нормальні протоколи навіть після  уточнень. Цифри не сходяться, плутанина з бюлетенями по партіях і номерах у списках», – зауважує членкиня виборчої комісії.

У Новій Каховці також триває перерахунок голосів. За словами голови Новокаховської міської ТВК Сергія Галагана, перерахунок голосів здійснюють у зв’язку зі скаргами представників деяких місцевих організацій політичних партій. Скарги подали кандидат у депутати Новокаховської міської ради від Херсонської регіональної організації політичної партії «Європейська солідарність Олексій Десна та кандидат у депутати Новокаховської міської ради від Херсонської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Дмитро Васильєв. Причиною скарг є невідповідне вимогам законодавства оформлення протоколів про підрахунок голосів.

Раніше ОПОРА повідомляла, що до Дніпровської районної у місті Херсоні територіальної виборчої комісії надійшло кілька звернень, пов’язаних з роботою ДВК.

Нагадаємо, що згідно з частиною 5 статті 254 Виборчого кодексу України за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)