У Києві день виборів та наступні два дні підрахунку позначилися низкою порушень виборчого законодавства. Процедурні порушення членами комісій, агітація в день виборів, перешкоджання спостереженню на дільниці, недотримання таємниці голосування, переривання безперервних засідань та переписування протоколів в ТВК –  неповний перелік того, що зафіксували у Києві  спостерігачі ОПОРИ.

Процедурні порушення у день виборів

У день голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька процедурних порушень, а саме: початок ранішнього засідання раніше, ніж встановлено виборчим законодавством,  видача бюлетенів одним членом комісії, підписання членами комісій бюлетенів наперед та заклеювання отвору для вкидання бюлетенів у одній з великих виборчих скриньок.

На дільниці № 800763, що розташована в Святошинському районі міста, підготовче засідання комісії почалось о 6:45. За словами спостерігачки ОПОРИ, на її зауваження голова дільничної виборчої комісії відреагував зі словами: “Яка різниця, коли починати”.

Нагадаємо, згідно з частиною 3 статті 247 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені. Також голова ДВК передає необхідну кількість виборчих бюлетенів членам ДВК, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Передача виборчих бюлетенів фіксується відомістю за формою, встановленою ЦВК. Зазначені члени ДВК засвідчують отримання виборчих бюлетенів, підписуючи відомість, та забезпечують їх збереження і дотримання встановленого Кодексом порядку їх видачі виборцям.

Випадки видачі бюлетенів виборцям лише одним членом комісії спостерігачі ОПОРИ фіксували на виборчих дільницях: №800197 (Дарницький р-н); №801093, №800658 (Подільський р-н); №800259 (Деснянський р-н). Після зауважень від спостерігачів ОПОРИ правопорушення усунули.

У Солом’янському районі міста Києва одна з членкинь дільничної комісії №800712 заповнювала бюлетені завчасно, щоб потім швидше видавати їх виборцям. На зауваження спостерігача членкиня ДВК ніяк не відреагувала.

Схожі ситуації сталися і на виборчій дільниці у Печерському районі Києва. Там спостерігачу довелося робити зауваження двічі. На перше зауваження спостерігача правопорушниця відреагувала нормально та перестала підписувати бюлетені наперед. Однак ситуація повторилась з іншим членом комісії. На зауваження спостерігача член ДВК відповів, що є лиш рекомендації не заповнювати наперед, але це не є правилом. На що спостерігачка зазначила, що статті Кодексу не можуть бути рекомендацією.

Відповідно до частини 3 статті 248 Виборчого кодексу під час проведення голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії після пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених у пунктах 1, 2 частини першої статті 8 цього Кодексу, за умови наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, ставить підпис та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

У Деснянському районі на виборчій дільниці №801088 члени комісії прийняли колегіальне рішення заклеїти одну з виборчих скриньок, аргументувавши це тим, що вона найбільш наповнена серед інших. Тому, якщо виборці продовжать кидати в неї бюлетені, то увечері її буде важко піднімати. Спостерігач ОПОРИ звернувся до голови, після чого наліпку зняли і скринька знову стала доступною для виборців.

Нагадаємо, що згідно з частиною 11 статті 248 Виборчого кодексу України виборча скринька опечатується під час голосування виключно у випадку її пошкодження, вона опечатується головою і не менш як трьома членами виборчої комісії, які є представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу комісії, у спосіб, що унеможливлює подальше опускання чи виймання виборчих бюлетенів. Ця виборча скринька зберігається в приміщенні для голосування в полі зору членів виборчої комісії та інших осіб, які мають право бути присутніми на виборчій дільниці під час голосування відповідно до вимог цього Кодексу, і не використовується до закінчення голосування.

Агітація у день виборів

У день голосування, 25 жовтня зранку, спостерігачі ОПОРИ, дістаючись до своїх виборчих дільниць, зафіксували друковану агітацію, що була розклеєна на стовпах та інших будівлях.

До того ж у Святошинському районі міста Києва було помічено графіті на асфальті  з написом “Зе!”, позначкою «пташка» поряд з цифрами «01».

Спостерігачі також зафіксували телефонний дзвінок начебто з приймальні кандидатки. Жінка, яка телефонувала, зазначила, що вона начебто з приймальні кандидатки: “Ми телефонуємо вам з приймальні Ганни Іщенко. Нагадуємо вам, що сьогодні відповідальний день. Ми обираємо міську владу. Приходьте та голосуйте, ваш голос є дуже важливим”.

Відповідно до частин 1 і 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Перешкоджання спостереженню ОПОРИ

На одній із виборчих дільниць, що розташована в Оболонському районі Києва, виборча комісія, здійснюючи підрахунок голосів, відмежувалася від спостерігачів лавкою і заборонила спостерігачам за неї заходити, щоб ті не заважали підрахунку. Однак після цитування спостерігачем Виборчого кодексу комісія вирішила прибрати лавку.

Перешкоджання діяльності спостерігачів ОПОРИ було зафіксовано на Печерській ТВК. Спостерігачка зайшла до однієї з кімнат ТВК, де перебували декілька ДВК з виборчою документацією. Спостерігачці здалося, що у однієї з ДВК були відкриті сек’юр-паки, тому вона вирішила на певний час залишитись в кімнаті та прослідкувати за комісією, однак члени ДВК почали казати, що вона не має права там перебувати.

Відповідно до частини 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право: 1) бути присутнім із дотриманням вимог цього Кодексу на засіданнях окружної, територіальної (територіальних), дільничних виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу; 2) бути присутнім на зустрічах кандидатів, їх довірених осіб, представників, уповноважених осіб партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу з виборцями, на передвиборних зборах, мітингах; 3) перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично.

Порушення таємниці голосування

В день виборів було зафіксовано щонайменше 5 випадків заповнення бюлетенів за межами кабінки. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ .

У  Солом’янському районі на дільниці №800911 та у Дарницькому районі на ДВК №800105 деякі виборці заповнювали виборчі бюлетені за межами кабінки для голосування.

Схожий випадок був зафіксований і у Святошинському районі на виборчій  дільниці №800783. Там жінка не захотіла використовувати кабінку для людей з інвалідністю і вирішила скористатися стільцем, що стояв посеред приміщення. На зауваження вона не реагувала.

У Дніпровському районі на дільниці №800441 спостерігач зафіксував, як один виборець допомагав іншому заповнювати бюлетень за межами кабінки.

Нагадаємо, згідно з частиною 5 статті 248 Виборчого кодексу України виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

Переписування протоколів в ТВК

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку випадків переписування протоколів у приміщенні ТВК, однак не завжди вдавалося швидко реагувати та затримувати правопорушників. Протягом 26-27 жовтня до поліції надійшло 6 заяв від ОПОРИ щодо переписування протоколів на ТВК та вивезення печатки з приміщення ДВК.

Найяскравіший випадок, про який спостерігачам ОПОРИ вдалося повідомити поліцію, було зафіксовано на 26 жовтня на Дарницькій ТВК. Спостерігач ОПОРИ помітив, як член однієї з ДВК переписував протокол. Після зауваження спостерігача член ДВК вибіг на вулицю, але спостерігач наздогнав його в під’їзді сусіднього будинку. Після чого спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

У Шевченківській ТВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як члени однієї з ДВК заповнюють протоколи у приміщенні ТВК. Після фіксації інциденту спостерігач викликав поліцію та написав повідомлення про правопорушення. Проте на момент написання повідомлення до поліції дільниця вже здала документацію, а члени ДВК покинули приміщення ТВК.

Вночі, 27 жовтня, близько 2 години ночі на Святошинській ТВК спостерігач ОПОРИ зафіксував, як члени однієї з ДВК проставляли печатку на своїй документації. Відтак викликали поліцію, але до її приїзду правопорушники вже встигли покинути дільницю, оскільки Святошинська ТВК оголосила перерву та залишатися у приміщенні не було сенсу. Незважаючи на обставини, що склалися, спостерігачка написала повідомлення про правопорушення.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ написали повідомлення до поліції щодо переписування протоколів та вивезення печатки з ДВК у Голосіївському, Дарницькому та Деснянському районах міста Києва.

Нагадаємо, що відповідно до частини 39 статті 250 Виборчого кодексу України, пакети з виборчими бюлетенями, зазначені у частинах тридцять сьомій та тридцять восьмій цієї статті, з голосами виборців, які підтримали територіальний виборчий список кожної організації партії, запаковуються в один паперовий пакет. На пакеті зазначаються назва місцевих виборів, номер територіального виборчого округу, номер виборчої дільниці, назва відповідної організації партії, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

Згідно зі статтею 158-3 Кримінального кодексу України, підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Офіційні та неофіційні перерви у безперервних засіданнях районних ТВК

Увечері 26 жовтня Подільська, Печерська та Солом’янська ТВК оголосили офіційну перерву до ранку наступного дня.

Печерська ТВК зробила перерву до 13:00 27 жовтня. Про це було оголошено ввечері 26 жовтня, о 21:10. Після того як прибиральниця прибрала приміщення, комісія склала протоколи до сейфа та опломбувала його.

Після офіційного оголошення перерви спостерігач ОПОРИ зробив зауваження голові Солом’янської ТВК та зазначив, що перерва засідання є незаконною. На що голова ТВК Геня Самборська-Берекець на відеозапис прокоментувала, що вони не закривають засідання, а оголошують перерву. “Подивіться, як працює ЦВК. Вони що - цілодобово працюють? Вони так само оголошують перерву на безперервному засіданні”, - зазначила голова ТВК.

Наступного дня, 27 жовтня, на засіданні ТВК голова комісії Геня Самборська-Берекець процитувала 3 статтю Конституції України та наголосила на тому, що перерва була абсолютно законною. “Про це знала ЦВК, яка підтвердила нам і написала “Бажаємо успіхів”, про це знала міська ТВК, про це знало СБУ, РДА. Всі тримали руку на контролі”, -  зазначила пані Геня.

26 жовтня Подільська ТВК оголосила про перерву до 10:30 27 жовтня. Після повідомлення про перерву всіх присутніх попросили покинути приміщення та опломбували його.

Перерва - не перерва

Близько 21 години 26 жовтня члени Шевченківської ТВК, не оголошуючи офіційної перерви, просто розійшлися, перед цим опломбувавши приміщення.

Вночі 27 жовтня Дарницька, Дніпровська та Святошинська ТВК теж вирішили перервати засідання, але офіційно перерву не оголошували.

Відповідно до частини 1 статті 254 Виборчого кодексу України з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)