Кандидати в депутати міської ради та на посаду міського голови вимагають від Конотопської міської ТВК перерахунку голосів за всіма виборчими дільницями. Очільниця Конотопської міської ТВК переконує, що підстав для повторного підрахунку голосів немає.

Раніше спостерігачі ОПОРИ вже повідомляли, що Конотопську міську ТВК по обіді 27 жовтня оточили активісти, які вимагали повторного підрахунку бюлетенів за всіма виборчими дільницями Конотопа.

Очільниця Конотопської міської ТВК Оксана Єзерська 28 жовтня провела зустріч із представниками протестувальників, на якій повідомила про кількість опрацьованих їхньою комісією протоколів із виборчих дільниць і про попередні результати голосування. У той же час, голова ТВК наголосила, що для повторного підрахунку голосів немає юридичних підстав.

До ОПОРИ звернулась керівниця обласної організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» та кандидатка на посаду міського голови Конотопа Інна Пащенко, яка  аргументувала чому саме вона має претензії до результатів підрахунку голосів. Вона вважає, що при визначенні відсотка голосів, які набрала певна партія, не потрібно враховувати недійсні бюлетені. Крім того, кандидатка скаржиться на арифметичні помилки та помилки в розрахунках в окремих протоколах. За словами Інни Пащенко, на виборчих дільницях спостерігались порушення. «У нас одна дільниця, люди майже дві доби сиділи там, вони не витримали і коли голова, заступник і секретар (дільничної виборчої комісії – ОПОРА) вийшли кудись на черговий перекус… У мене є відомості про те, що вони там випивали. Залишали людей, залишали пости свої , виходили і випивали. … Дві доби там сиділи люди, а потім не витримали ні члени дільниці, ні спостерігачі, вони вчора зранку о 7 вилізли через вікно», - пояснила кандидатка. За її словами, йдеться про виборчу дільницю, розташовану в училищі № 20 (Конотопське професійно-технічне училище)

За словами голови ДВК № 590780 (дільниця розташована за адресою вул. Будівельників, 24, місто Конотоп, у приміщенні Конотопського професійно-технічного училища) Тетяни Прокопець, члени комісії дійсно виходили з приміщення, де проводили засідання з підрахунку голосів, у сусідню кімнату для того, щоб щось з’їсти та випити чаю чи кави, адже у приміщенні було дуже холодно. Алкоголю при цьому не вживали. Також Тетяна Прокопець стверджує, що коли процес голосування завершився і комісія почала підрахунок бюлетенів, до приміщення ввійшла кандидатка на посаду міського голови Інна Пащенко у супроводі поліцейських. Їх до приміщення впустив спостерігач на дільниці без погодження з головою ДВК. Правоохоронці заявили, що отримали повідомлення про членів комісії у нетверезому стані і застосували алкотестер для перевірки цього повідомлення. «У нас вибори минули спокійно. Коли ж (змусили використовувати – ОПОРА) оцей тестер, ми просили дати показник, показати що там «нуль». Уявіть собі – дівчата (членкині комісії - ОПОРА) навіть не знали як ним користуватись»,  - пояснила очільниця ДВК.

Також Інна Пащенко скаржиться на те, що ТВК не приймала від неї скарги на порушення виборчого законодавства. «Два дні я сиділа, щоб ту скаргу зафіксували, вчора вони таки відмітили, зареєстрували і все. Позавчора вони мені сказали, що дуже втомилися і не можуть зареєструвати, далі я вчора зранку приїхала, мене не пропустили, приїхала на 14 годину – ми потрапили на засідання ТВК – нас вигнали, сказали «ви не маєте права», хоча я є кандидатом і на посаду міського голови, і кандидатом у депутати», - зауважила кандидатка.

У свою чергу, очільниця Конотопської міської ТВК Оксана Єзерська заявила, що кандидатка Інна Пащенко зверталась із заявами про ймовірну фальсифікацію результатів, але не надала жодних доказів цього: «Було багато спостерігачів,було багато представників від різних партій в членах комісій… На момент завершення голосування скарг зафіксовано не було». Крім того, очільниця ТВК стверджує, що від кандидатки Інни Пащенко надійшли акти про порушення виборчого законодавства, які складені заявницею і прийняті ТВК в один і той самий день. При цьому, за словами Оксани Єзерської, «згідно цього акту підстав для повторного підрахунку голосів немає».

Голова Конотопської міської ТВК стверджує, що серйозних помилок у протоколах підрахунку голосів виборців не було – траплялись лише випадки неточного арифметичного обрахунку. «По виборцях, які віддали голос за кандидата, по виборцях, які віддали голос тільки за партію, уточнень немає. Всі цифри сталі».

Нагадаємо, що відповідно до частини 9 статті 254 Виборчого кодексу України, за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреними особами, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.