Помилку в бюлетенях члени дільничної виборчої комісії на спецдільниці №120179 помітили, коли голосування розпочалося. Тому комісія прийняла рішення не видати бюлетені для голосування за кандидатів у депутати Новопільської сільської ради. На встановлення результатів виборів це не вплинуло через замалу кількість виборців, вважає голова Новопільської ТВК.

Спецдільниця №120179 розташована в КП «Криворізька центральна районна лікарня» Криворізької районної ради Дніпропетровської області» в с. Новомайське.

25 жовтня, перед голосуванням, члени комісії помітили, що в бюлетенях для голосування за депутатів Новопільської сільської ради надруковані прізвища кандидатів, які висуваються в окрузі №3, в той час як ДВК №120179 розташована в окрузі №1.

Комісія вирішила призупинити голосування з виборів депутатів до сільської ради, але розпочати вибори голови громади, депутатів до районної та обласної ради.

Олена Повалій, голова Новопільської ТВК в коментарі ОПОРІ розповіла, що така ситуація склалася через помилку підприємства – виготовлювача, яку помітили занадто пізно та не встигли виправити. «Ми були на постійному зв’язку з Центральною виборчою комісією, намагалися вийти з цієї ситуації. Було вирішено не видавати неправильні бюлетені, складено акт про невідповідність бюлетенів. Таким чином за депутатів до сільської ради не змогли проголосувати 39 виборців. Це невеликий відсоток, тому визнавати недійсним голосування в цілому ми не будемо», - сказала Олена Повалій.

У п. 1-3 ч. 1. ст. 252 Виборчого кодексу України зазначено, що «дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень вимог цього Кодексу, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, лише за таких обставин: 1) випадків незаконного голосування (заповнення, опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених частинами п'ятою, десятою статті 248 цього Кодексу; голосування особами, які не мають права голосу на відповідних виборах; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування особою більше ніж один раз) у кількості, що перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів; 2) знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів; 3) виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більше ніж на 10 відсотків кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)