У Житомирі міська територіальна виборча комісія відправила на перерахунок дільницю №181382, бо виявили розбіжності у протоколах. 27 жовтня під час перерахунку виявили розірвані дійсні бюлетені, які таким способом погасили члени ДВК, врахувавши їх як недійсні. 

Про це повідомляє спостерігачка ОПОРИ. 

“ДВК №181382 26 жовтня приїхала здавати виборчу документацію до Житомирської міської ТВК. У протоколах члени ТВК виявили не співпадіння цифр і плутанину. ТВК відправила комісію на перерахунок. До цього ця ДВК вже здала документацію у Богунській районній в місті ТВК. Туди вони везуть бюлетені та протоколи з результатами голосування за депутатів міської ради та міського голови, а в міську ТВК - бюлетені та протоколи з результатами голосування за депутатів обласної та районної рад. Богунська районна ТВК прийняла їх протоколи. 27 жовтня о 16.00 розпочався перерахунок у приміщенні міської ТВК. Коли члени комісії відкрили мішки з бюлетенями виявилось, що половина бюлетенів взагалі не запаковані, половина переплутана, наприклад в конверті з написом “Слуга Народу” були бюлетені за кандидатів від партії “Пропозиція”. Серед купи незапакованих бюлетенів знайшли і бюлетені за міського голову та депутатів міської ради, які мали б бути в пакетах виборчої документації, яку члени цієї ДВК напередодні здали до Богунської  районної ТВК”, – розповідає спостерігачка ОПОРИ. 

У конвертах з погашеними бюлетенями були бюлетені, в яких є позначки за партію і кандидата від цієї ж партії, але з відрізаними верхніми кутами.

“Відкрили конверт з погашеними бюлетенями, а вони погашені неправильно: у частині зрізана шапка бюлетеня, у частині просто куточки зірвані і частина бюлетенів розірвані пополам. У цих розірваних навпіл бюлетенях можна чітко побачити за кого виборці віддали свої голоси: чітко вказана галочка і номер кандидата від цієї партії, або багато таких, де є галочка за партію, але не вказаний номер кандидата. Їх би мали врахувати, а вони їх порвали і записали в недійсні”, – розповідає спостерігачка ОПОРИ. 

Члени ДВК пояснили, що їм сказали, що так можна гасити бюлетені. 

Через таку ситуацію та плутанину з документацією до міської ТВК приїхали представники Богунської районної  ТВК і привезли здану раніше цією дільницею виборчу документацію. Після чого і почали перерахунок.

Спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію та написала заяву про пошкодження виборчих бюлетенів та можливу фальсифікацію виборчої документації. 

Прокоментувати ситуацію  ОПОРІ голова ДВК №181382 відмовилась. 

Після перерахунку голосів члени комісії склали новий протокол, в якому були розбіжності з попереднім.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)