Чернівецька міська територіальна виборча комісія звернулась до поліції із заявою про перешкоджання комісії здійснювати свою роботу кількома кандидатами - Юрієм Ковальцем (самовисуванець) та Олександром Мельничуком (“ОПЗЖ”), а також іншими громадянами.

27 жовтня на засіданні Чернівецької міської ТВК кандидат на посаду Чернівецького міського голови Юрій Ковалець та кандидат у депутати до міської ради Олександр Мельничук від “ОПЗЖ”, висловили думку щодо невідповідності зберігання протоколів та іншої виборчої документації відповідною комісією. Зокрема, кандидати назвали незаконним рішення міської ТВК прийняти на зберігання протоколи  та іншу виборчу документацію від ДВК та відпустити членів дільничних виборчих комісій на відпочинок у ніч з 27 на 28 жовтня, не забезпечивши належної охорони. На засіданні виникла суперечка.

Чернівецька міська територіальна виборча комісії прийняла рішення викликати поліцію. Питання на голосування поставила голова міської ТВК Анжела Саїнчук.

У результаті представники правоохоронних органів видалила їх із засідання комісії.

Голова Чернівецької міської ТВК Анжела Саїнчук прокоментувала ситуацію ОПОРІ: “Під час засідання територіальної виборчої комісії увірвалася група громадян, які одразу почали “прориватися” до пакетів з документами, які ми вже опрацювали, а значить, вони могли знаходитися в полі зору членів комісії. Зважаючи на карантинні умови, міська територіальна комісія прийняла рішення прийняти документацію від дільничних комісій на зберігання. Всю інформацію ми склали в опломбовану шафу. Сьогодні група громадян спробувала захопити цю документацію. На адресу комісії лунали звинувачення в підкупі. Тому комісія запросила представників поліції і було прийнято рішення видалити із засідання цих громадян, які, до речі, так і не представилися. Двоє з них, після численних моїх зауважень, таки зареєструвалися для участі у засіданні. Це депутати від “ОПЗЖ”, а двоє так і не зареєструвалися”.

Згідно з частиною 1 статті 157 Кримінального Кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на   той самий строк.

При цьому, раніше стався ще один інцидент. Поліція Буковини опублікувала заяву, в якій йдеться про те, що одна з дільничних виборчих комісій залишила без нагляду протоколи, а голова комісії не реагувала на зауваження працівниці правоохоронних органів.

Відповідно до частини 11 статті 254 Виборчого кодексу України, протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та запечатані пакети з іншими виборчими документами дільничної виборчої комісії до проведення відповідного повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці територіальною виборчою комісією зберігаються у приміщенні, де відбувається засідання територіальної виборчої комісії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.