Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що Роменська міська ТВК оголосила про повторний підрахунок голосів на одній із виборчих дільниць. На результати підрахунку голосів на цій дільниці поскаржились кандидати в депутати.

27 жовтня з 12 дня Роменська міська територіальна виборча комісія продовжила своє засідання після технічної перерви. ТВК розглядає питання щодо перерахунку голосів на виборчій дільниці № 590827 (знаходиться по вулиці Гетьмана Мазепи, 39 у місті Ромни, 1535 зареєстрованих виборців). Члени відповідної ДВК прибули з уточненим протоколом підрахунку голосів, проте члени партії «Сила людей» побачили в ньому неточності, про що написали заяву. Зокрема, кандидатка у депутати Роменської міської ради від партії «Сила людей» Катерина Капустіна стверджує, що у протоколі виявлено невідповідність між кількістю недійсних бюлетенів.

Відповідно до вимог законодавства повторний підрахунок голосів можливий лише після розгляду і прийняття виборчої документації від усіх ДВК. Наразі Роменська міська ТВК отримала уточнені протоколи від ДВК № 590831 (дільниця розташована по вулиці Пушкіна, 15 в місті Ромни, 1656 зареєстрованих виборців) та  ДВК № 590494 (дільниця у с. Гаврилівка Роменського району, 338 зареєстрованих виборців). Після 17:00 ТВК має отримати уточнений протокол ще від ДВК № 590846 (дільниця знаходиться по вулиці Полтавській, 32, в місті Ромни, зареєстровано для голосування 1758 виборців).

Відтак, Роменська міська ТВК ухвалила рішення після прийому уточнених протоколів здійснити повторний підрахунок голосів на ВД № 590827. За словами заступника голови Роменської міської ТВК Ігоря Василенка: «827 дільниця подала нам протокол, в якому на 10 голосів розбіжність є. Яким це чином виникло – вони ті бюлетені, які були за кандидата, але не проставлена партія, вони їх за кандидатів у партійний пакет і поклали. Ці бюлетені є недійсними. Ми очікуємо останній протокол з 846 дільниці сьогодні о 17 вечора, після того, як останній протокол буде у нас, згідно з статтею 254 ми призначили перерахунок голосів у присутності членів комісії, територіальної комісії, кандидатів і спостерігачів».

Нагадаємо, що відповідно до частини 7 статті 254 Виборчого кодексу України, у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з позначкою "Уточнений", про що зазначається у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

За частиною 9 цієї ж статті, за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреними особами, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Частина 12 статті 254 Виборчого кодексу України передбачає, що повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку територіальною виборчою комісією голосів виборців на виборчій дільниці мають право брати участь усі члени цієї дільничної виборчої комісії і можуть бути присутніми кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи, уповноважені особи організацій партій, офіційні спостерігачі на відповідних місцевих виборах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.